– Livsmedel och måltidstjänster engagerar. Det är ett område som handlar om bland annat hållbarhet, distribution, lokalproducerat och arbetsvillkor i andra länder, konstaterar Monica Sihlén, segmentsansvarig för livsmedel på Upphandlingsmyndigheten.
Inom ramen för ett regeringsuppdrag har myndigheten genomfört branschdialoger och andra aktiviteter för att samla in kunskap från bland annat upphandlare, politiker och branschorganisationer.
I rapporten ges en förhållandevis ljus bild av utvecklingen utifrån att regionala livsmedelsstrategier i kombination med den nationella strategin skapat möjligheter att utveckla den offentliga affären på området.
Upphandlingsmyndigheten pekar också på att ett flertal regionala förändringsprocesser kommit igång och att samarbetet mellan statliga myndigheter blivit bättre.
– Att använda upphandling som ett strategiskt verktyg kan bidra till att offentliga måltider når mål som finns i den nationella livsmedelsstrategin. Genom högt ställda krav på djurskydd, miljöskydd och sociala villkor kan svenska och utländska leverantörer konkurrera på lika villkor, säger Monica Sihlén.
Rapporten lyfter fram fem områden som framgångsfaktorer och dessa kan sammanfattas som följande råd:
- Fuska inte med grundjobbet och gör det själv. Livsmedelsupphandlingar kräver grundlig kartläggning och analys av behov och marknad. Det är svårt att använda en allmän ”mall” för arbetet och det måste göras utifrån egna förutsättningar.
- Skapa en konstruktiv dialog. Alla håller med i teorin om att dialog är bra, men det måste vara genomtänkt och utformas för att skapa affärsutveckling under hela inköpsprocessen.
- Gemensamt ansvar för utveckling. Positiv förändring kan ske om samtliga aktörer i värdekedjan tar ansvar för att bidra till utveckling.
- Se eldsjälen som en resurs. Enskilda personer i en process kan ha drivkraft, tålamod och engagemang utöver det förväntade. En organisation måste ha strukturer för att tillvarata eldsjälens driv och helhetssyn.
- Använd regionala livsmedelsstrategier. Flera viktiga förändringsprocesser pågår på regional nivå och kan utveckla offentliga livsmedelsaffärer.
Upphandlingsmyndigheten kommer nu att arbeta vidare med frågorna genom att prioritera sju områden som extra viktiga för att nå en positiv utveckling.
Några av dessa är att främja dialog, öka andelen svenskproducerade inköp och att stärka arbetet med uppföljning.
Av rapporten framgår att de offentliga inköpen av livsmedel omslöt 9,7 miljarder kronor under 2017. Några fakta i övrigt:
- Martin & Severa och Menigo dominerar marknaden med tillsammans runt 60 procent av avtalsvolymerna.
- Omkring sju av tio upphandlingar sker med öppet förfarande, övriga med förenklat förfarande.
- Andelen överprövade upphandlingar har minskat stadigt de senaste åren och är nu under fyra procent.
- Det genomsnittliga antalet anbud ligger på en ganska stabil men förhållandevis låg nivå på tre anbud per upphandling.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer