Det står klart sedan regeringen stängt för remissvar om Net zero industry act, EU-kommissionens förordning om så kallad nettonoll-industri.
Regelverket täcker in åtta, strategiska teknologier– bland dem batterier, vindenergi och koldioxidlagring – med krav för offentlig upphandling hur tilldelning ska ske genom att vikta in hållbarhet och ursprung.
SKR var först ut med kritik och till den ansluter sig nu en rad offentliga organisationer.
Upphandlingsmyndigheten saknar ett helhetsperspektiv på hållbarhet i förordningens artikel 19 och pekar på delar som social och ekonomisk hållbarhet.
I ett yttrande, som undertecknats av generaldirektör Inger Ek, ser Upphandlingsmyndigheten risker med att begränsa handlingsfriheten i upphandlingarna.
Skyldigheten att utvärdera inkomna anbud på grunden bästa förhållandet mellan pris och kvalitet samt viktningen inom intervallet 15-30 procent för hållbarhet och försörjningstrygghet får kritik av Kammarkollegiet.
I ett yttrande som formulerats av Anna Clara Törnvall Wittgren, chef för Statens inköpscentral inom Kammarkollegiet, ses förslagen som alltför styrande och detaljerade.
”Det är varken lämpligt eller effektivt att i förväg bestämma att alltid tillämpa en utvärderingsgrund, med förbestämda tilldelningskriterier, på vissa upphandlingar. Förslaget har dessutom valt icke-obligatoriska tilldelningskriterier i stället för obligatoriska avtalskrav. Utvärdering baserat på bästa förhållandet mellan pris och kvalitet är ingen garanti för att det bästa anbudet ur miljösynpunkt tilldelas avtal.”, framhåller Kammarkollegiet.
Adda instämmer till stor del i moderbolaget SKR:S yttrande.
”De specificerade kriterierna i kombination med en reglerad viktning i förslaget är för detaljerade och begränsar upphandlande myndigheters och enheters handlingsfrihet.”, menar Adda.
Kommerskollegium ifrågasätter om regelverket är förenligt med WTO:s överenskommelser om offentlig upphandling och Svenskt näringsliv instämmer i kritiken om detaljreglering.
Länsstyrelsen i Västra Götaland samt Örebro universitet ”går mot strömmen” och ser positivt på förslagen.
Konkurrensverket har valt att inte komma med några synpunkter.
Remissvaren i sin helhet går att ta del av via regeringens webbplats.
Hej!
Det förekommer uppgifter om att fjärrvärme med skogsbiobränsle skulle ge mindre koldioxidemissioner än värmepumpar som går på el. Det kan möjligen vara sant på lång sikt (100 år tex).
https://skvp.se/aktuellt/nyheter/nyhetsarkiv/fjarrvarme-vs-varmepumpar–bilden-kan-nyanseras
MVH
Jan-Erik Nowacki