Multinationella företag skatteplanerar genom att utnyttjar kryphål i lagen för att föra över vinster från exempelvis svensk äldrevård till länder med lägre skatt. Det håller inte enligt initiativtagarna till Skatteparadisuppropet.
Carina Nilsson, kommunalråd i Malmö, tycker att det är djupt omoraliskt att skattefinansierade verksamheter försöker trolla bort vinst för att slippa att betala skatt:
– Om vi stoppar skatteflykten kommer vi att kunna satsa mer pengar på kvalité i välfärden.
Bakom uppropet står svenska och utländska lokalpolitiker som nu bildar ett nätverk för kommuner och regioner med ”ansvarsfull skattepraxis”. Man konstaterar visserligen att ansvaret för att ta itu med skatteflykt främst vilar på politiker verksamma på nationell och internationell nivå, men vill agera i väntan på ett internationellt regelverk.
Bertil Dahl, kommunalråd i Kalmar, hör till initiativtagarna. I Kalmar finns redan en uppförandekod i upphandlingspolicyn som syftar till att stoppa företag med anknytning till skatteparadis.
– Det måste vara vårt ansvar som politiker på alla nivåer att se till att varje skattekrona används till vår gemensamma välfärd och inte försvinner iväg till skatteparadis, säger han.
Enligt Johannes Hirvaskoski, fullmäktigeledamot i finska Vanda, är det de lokala kommunerna som bär största ansvaret för välfärdsservicen – och det sker via skattefinansiering.
– Därför bör också kommunerna vara aktiva i kampen mot skatteflykten, menar han.
Säger nej till skatteparadis
Politiker i bland annat Kalmar och Malmö vill få upphandlingskronorna att räcka längre genom att agera mot skatteplanerande entreprenörer. Nu bildar Carina Nilsson med flera i "skatteparadisfria" kommuner och regioner ett internationellt nätverk.
| 2014-03-14
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer