Runtom i Sverige arbetar tjänstemän och beslutsfattare mot målet om en giftfri förskola. Upphandlingsmyndigheten har på uppdrag av regeringen, tagit fram ett kravpaket som hjälper Sveriges kommuner att i sin upphandling ställa krav på minskad förekomst av miljö- och hälsofarliga ämnen i förskolan.
Barn är en prioriterad grupp i Kemikalieinspektionens handlingsplan för en giftfri vardag. Myndigheten ser att det fattats politiska beslut på många håll i landet om att jobba med giftfri förskola, men konstaterar också att det är viktigt med samarbete och kunskapsöverföring mellan förskolepersonal och andra tjänstemän för att minska kemikalierna.
– Alla måste vara delaktiga: beslutsfattare, förskolepersonal, upphandlare och miljöstrateger. Upphandlare har ett perspektiv, förskolepersonal ett annat. Det är bra att ha en avtalskatalog att luta sig mot där det tydligt framgår vilka leksaker som är bättre att välja ur miljösynpunkt, säger Anette Svensson, sakkunnig på Upphandlingsmyndigheten i en artikel på myndighetens hemsida.
Anette Svensson har märkt att det kan vara svårt för kommunerna att veta var man ska börja i dialogen med leverantörer. Ska man börja med livsmedlen, byggnaderna eller leksakerna?
Upphandlingsmyndigheten har tagit fram stöd i hur man arbetar med en kemikalie- eller miljöplan med tydliga prioriteringar som hjälp för bland andra förskolepersonal. Anette Svensson tycker att det är viktigt att se projektet som en helhet.
– Vi har jobbat både med detaljerade krav på produktområden som upphandlarna kan använda och med webbutbildningar, där en vänder sig till förskolepersonal och en till upphandlare och beslutsfattare.
Kravpaket för Giftfri förskola har tagits fram för områden som leksaker och hobbymaterial, köks- och serveringsutrustning, möbler och textilier. Kraven finns i olika nivåer och tanken är att nivån ska väljas efter behov, målsättningar och tillgängliga resurser.
En av de tjänstemän och beslutsfattare som arbetar mot målet om en giftfri förskola är Rebecka Bjurhall, miljösamordnare på Länsstyrelsen Västernorrland. Hon har samlat Upphandlingsmyndigheten, Kemikalieinspektionen och Naturskyddsföreningen till en nätverksträff där man inspirerar varandra och visar på vilka möjligheter som finns för att skapa ett engagemang hos de som ska jobba med frågan i verksamheten. Hon menar att synergier är viktiga, där man kopplar samman folkhälsoperspektiv och miljömål.
– Det är en sak att slänga ut gamla leksaker, en helt annan att hitta några att ersätta dem med, säger hon och ger följande råd till andra regioner:
– Ta rygg på de goda exemplen, ta lärdom av varandra. Vänd er till regionala plattformar, ta hjälp av oss, säger Rebecka Bjurhall.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer