
– Vi märker att det finns både engagemang och en samsyn om vilket stöd på området som efterfrågas. Det känns som en bra grund för det kommande årets arbete, säger Jessica Thoresson från den lärosätesgemensamma fokusgruppen för hållbar upphandling.
Hon är ”till vardags” avtalscontroller vid Linköpings universitet och leder gruppens arbete tillsammans med Anna Bruun Månsson och Karolina Aloisi, hållbarhetsutvecklare respektive miljö- och kemikaliesamordnare vid Malmö universitet.
1 april inleddes arbetet och framåt vårkanten nästa år ska ett resultat presenteras.
– Det är ju i ett tidigt skede än så länge, men inriktningen är att kunna lyfta fram standardiserade och systematiska arbetssätt som främjar hållbara upphandlingar genom att lärosätena för in dem i sin verksamhet och sina processer, säger Jessica Thoresson.
Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, står bakom satsningen på ett klimatnätverk under fyra år med statlig finansiering via Formas och Vinnova.
Hållbar upphandling är den fjärde och sista fokusgruppen inom ramen för projektet, som ytterst ska bidra till att sektorn minskar sin klimatpåverkan i linje med Parisavtalet.
Med 38 medlemmar samlar SUHF merparten av de svenska universiteten och högskolorna.
– En fråga som vi verkligen behöver sätta i centrum är att få spridning av den kommande vägledningen för att nå största möjliga effekt. Så det skulle betyda mycket om den antas och rekommenderas av SUHF och det är det vi jobbar för, säger Jessica Thoresson.
En enkät har gått ut för att pejla förväntningarna på fokusgruppen och uppstartsmöten har genomförts.
– Det har varit ett bra intresse med antalet inkomna förslag och att olika yrkesgrupper som kommit med input – hållbarhetssamordnare, upphandlare, avtalscontrollers med flera.
Vad efterfrågas överlag?
– Många vill ta del av goda exempel och få inspiration. Även en gemensam syn inom sektorn och att kanske ha någon form av basnivåer för upphandling ses som viktigt.
Jessica Thoresson hoppas att fokusgruppen sätter en boll i rullning.
– Det skulle vara så positivt om det skapas informella hållbarhets- och upphandlingsnätverk utöver vår grupps arbete – om man exempelvis vill grotta ner sig i specifika ämnen. Ökad samverkan mellan lärosätena har bara fördelar. En förhoppning är också att ett mer långlivat nätverk kan ta vid när vårt arbete avslutas om ett år.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer