Ett handläggarstöd för avidentifiering av sekretessbelagda uppgifter med hjälp av generativ AI är en viktig del i projektet som fått namnet ”Rätt till insyn”.
AI-lösningen ska frigöra tid genom att minska handläggarnas administrativa arbetsbelastning. Det kan i sin tur göra att dokument kan lämnas ut snabbare och servicen förbättras.
Projektet har beviljats 1 950 000 kronor i stöd från Vinnova och pågår under perioden juni 2024-november 2025.
I höst ska projektet ta fram en första version av en fungerande maskningsfunktion som ska testas i skarp drift.
Parallellt påbörjas arbetet med att undersöka hur mycket arbetstid som läggs på insamling och maskning av dokument inför utlämning.
Projektet ska också ta fram ett antal juridiska frågeställningar som ska resultera i ett regulatoriskt vägval kring vilken teknisk lösning som kan användas.
– Vi vet att juridik ofta upplevs som ett hinder för effektiv digitalisering, och vi ser därför fram emot att i detta projekt arbeta aktivt och proaktivt för att på ett juridiskt hållbart sätt utveckla AI för kommuner och andra offentliga aktörer. Här gör vi det tillsammans med andra modiga partners, vilket vi tycker är både kul och stimulerande, säger Daniel Lundqvist, advokat och partner på Kahn Pedersen i en kommentar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer