Trots att opinionen är för höjda beloppsgränser vid direktupphandling skedde en sänkning vid det gångna årsskiftet. Sänkningen, som i och för sig var marginell, beror på växelkurseffekter eftersom beloppen bestäms i euro på EU-nivå.
Upphandlingsutredningen förespråkar inom LOU-området för en höjning till 600 000 kronor samt för byggentreprenader 1,2 miljoner kronor.
Nu agerar regeringen. I en departementspromemoria föreslås en gräns för direktupphandling på 27 procent av tröskelvärdet inom försörjningssektorerna och 32 procent inom den klassiska sektorn. Det skulle innebära nya direktupphandlingsgränser på 975 471 respektive 578 057 kronor.
Tunga remissinstanser som Konkurrensverket, Försäkringskassan samt Sveriges Kommuner och Landsting ställer sig överlag positiva, men har ändå en del invändningar.
Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, säger att SKL länge har försökt få igenom en rejäl höjning av beloppet. Han skulle vilja ha större höjning, men ser ändå förslaget som ett steg på rätt väg:
– Det här är positivt för våra medlemmar. I stället för att lägga mycket tid och resurser på mindre inköp kan de i stället rikta in sig på de stora upphandlingarna, för att göra verkliga besparingar och nå hög kvalitet.
Försäkringskassan och Konkurrensverket anser att direktupphandlingsgränserna av förenklingsskäl bör anges i jämna, nominella belopp istället för procentsatser. Båda rekommenderar 600 000 kronor, vilket motsvarar cirka 33 procent av tröskelvärdet för kommuner, landsting och deras bolag.
Dokumentationsplikt för direktupphandlingar på över 100 000 kronor hör också till förslagen. Försäkringskassan ser skäl att reglera vilka uppgifter som ska sparas. Det kan exempelvis gälla kontraktsvärde, hur många leverantörer som har tillfrågats, antal inkomna anbud och val av leverantör.
Höjningen kan komma att ske redan vid halvårsskiftet.
Uppdaterad med uppgifter om de nya föreslagna tröskelvärdena i kronor. 2013-01-14 14:45
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer