-Rivningsfirmorna är ganska bra på återbruk så det är mycket upp till kommunerna att ställa rätt krav och ha en hög ambitionsnivå, säger Emma Segerstedt, Burlövs kommuns projektledare för rivningen.
Ett nytt badhus, som byggts av NCC på uppdrag av kommunen, står redan färdigt på samma område sedan början av året.
Det gamla badhuset, ursprungligen ett utomhusbad från 1971 som byggts in, ska vara nedmonterat i mars nästa år.
Privatpersoner, föreningar och företag kan nu buda på allehanda inventarier fram till 26 augusti som en del av rivningsprojektet.
-Tidigt i processen satte vi fokus på återbruk för att ställa tydliga krav i upphandlingen. Vi fick klart för oss vad som går att spara och återanvända. Olika aktörer som Malmö stads återbyggnadsdepå och kompetens för återbruk av tegel har bidragit med viktig kunskap, säger Emma Segerstedt.
En besvikelse var bristen på konkurrens där den nu upphandlade leverantören Håltagarna i Skåne var enda anbudsgivare.
-Vi trodde att vi skulle få in flera anbud nu när marknaden för nyproduktion är så osäker. Men resultatet blev ändå bra då vi kunde se att Håltagarna i Skåne hade ett anbud som höll.
Med företagets inventering och rivningsplan som grund har inventarier som går att återbruka – allt från rutschbanor till simhallstak – lagts ut på auktion. Kommunen har bland annat puffat för lösningen på sin webbplats för att skapa intresse för den ovanliga lösningen.
-Det krav vi stället att allt som en återbruksfirma kan ta emot ska gå till återbruk. Sedan betyder det inte att allt inte behöver gå den vägen utan det kan exempelvis som nu auktioneras ut, säger Emma Segerstedt.
Hur följer ni upp?
-Det kommer att ske noggrant med godkänd rivningsplan och uppföljning av var i avfallshierarkin som material hamnar. Så mycket som möjligt skall gå till återbruk och sedan material- och energiåtervinning.
Emma Segerstedt betonar betydelsen av att ge entreprenören rejält med utrymme tidsmässigt.
-Rivningen hade kunnat genomföras betydligt snabbare än vårt krav på att vara färdiga i mars 2023. Men återbrukslösningar kan ta lite mer tid med auktion och kontakter med återbruksfirmor. Den tiden vill vi ge entreprenören.
Totalt har Burlövs kommun, som har nästan 20 000 invånare och ligger mellan Malmö och Lund, investerat 340 miljoner kronor i ett nytt badhus. Rivningsdelen av det gamla badhuset har ett kontraktsvärde på 4 miljoner kronor och utöver det tillkommer markarbeten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer