-Många är väldigt duktiga på LOU, men snävar man in det på LUFS så blir betydligt förre kvar. Jag har ofta fått frågan hur vi kan sitta i Karlskoga och vara så nischade men tänker man efter lite så är det ganska logiskt utifrån hur stark försvars- och säkerhetsindustrin är i stan och närområdet. Med det sagt så har vi företag från hela landet som kunder, säger Max Florenius, som i sommar firar ettårsjubileum för sin advokatfirma.
Från fönstret i arbetsrummet kan han se ut över Boforsområdet. Men ändå är mycket annorlunda i Karlskoga jämfört med åren när ”alla jobbade på Bofors”. Nu är det många små och medelstora företag med inriktning mot försvars- och säkerhetsindustrin som bildar ryggraden i kommunens näringsliv.
-Jag jobbar förstås mot etablerade företag, men det tillkommer även en hel del nya företag till branschen som kan behöva support med försvars- och säkerhetsupphandlingar. Mycket kretsar kring de höga säkerhetskrav som upphandlande myndigheter ställer – främst FMV men även Försvarsmakten och Fortifikationsverket. Att ha korrekta SUA-avtal för egna bolaget och även underleverantörer, säger Max Florenius, som också har ramavtal med branschorganisationen SOFF kring affärsjuridisk rådgivning.
Han har tidigare varit verksam som chefsjurist inom BAE-koncernen och efter flytten till Värmland blev det fem år som delägare till en advokatfirma i Karlstad innan advokatfirman Florenius & Co startade sin verksamhet i Karlskoga ifjol.
Tillsammans med firmans biträdande jurist Sandra Kallin, som lagt ner mycket arbete på researchdelen, står Max Florenius bakom den svenska delen i den globala översikt om försvars- och säkerhetsupphandlingar som Lexology gett ut.
-Försvars- och säkerhetsbranschen är mycket hårt reglerad och konsekvenserna för att inte uppfylla regelverken är mycket kännbara, därför kan jag tycka att det är lite märkligt att regelverket är så pass svårtillgängligt som det är. Med vårt förklarande kapitel om den svenska upphandlingsprocessen så har vi verkligen underlättat marknadstillträdet för företagen, säger Sandra Kallin.
Max Florenius lyfter fram att Sverige i ett internationellt perspektiv har en ytterst transparent upphandlingsprocess inom försvars- och säkerhetsområdet.
– Det är också intressant att Sverige i så stor utsträckning använder sig av de undantag som upphandlingsregelverket tillåter. Det är lite som motsats till att vi annars brukar gå först i ledet i EU-samarbetet.
Det är artikel 346 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (FEUF) som ger utrymme till undantag med hänvisning till ett nationellt, väsentligt säkerhetsintresse.
-Artikeln har exempelvis tillämpats för att köpa stridsflyg av Saab och är aktuell för fler områden – u-båtar till exempel. Jag tycker det är helt rätt använda det utrymmet i regelverket utifrån att Sverige är ett litet land med stor, inhemsk försvarsindustri där vi måste kunna försörja oss själva som ett neutralt land i händelse av konflikt.
Max Florenius kan av allt att döma räkna med stor efterfrågan på juridiska tjänster inom försvars- och säkerhetsområdet de närmaste åren.
-Det senaste försvarsbeslutet har gett ett hårt tryck där kunden på ett annat sätt söker upp industrin och undrar – kommer ni att klara det här? Vad kan in leverera?
Inom ramen för SOFF sker ett arbete i samverkan med upphandlande myndigheter för mer dialog i tidiga faser av upphandlingarna och med en gemensam strävan att minska antalet överprövningar.
-Jag har ju jobbat mycket med England och där ses det nästan som fult att överpröva en upphandling. I Sverige har vi haft en helt annan situation, men jag tycker att det gått ner på sistone om än i långsam takt. Både upphandlande myndigheter och industrin har blivit bättre på att hantera de här delarna.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer