-Det har varit väldigt mycket jobb under ett års tid, men utfallet har blivit riktigt bra. Nu kan fem kommuner i Sörmland nyttja ett ramavtal som är unikt för e-läromedel genom sin tillgänglighet och att vara så smidigt att använda, säger Sven-Olof Stark, IT-inköpare på Telge Inköp.
I den nya plattformen för e-läromedel med Skolon som leverantör kan kommunernas pedagoger, elever och skolledare logga in och använda de läromedel som behövs i undervisningen.
En skräddarsydd och individanpassad lösning där leverantören garanterar en betydligt högre tillgänglighet än tidigare.
-Det här är system som måste fungera. Tänk själv en elev som har ett avgörande prov för att nå ett visst betyg som krävs för att komma in på en drömutbildning. Hela helgen är avsatt för att plugga inför ett prov på måndag, kanske med hjälp av kompisar. Och så funkar det inte för att man inte kan hämta hem läromedel.
Sven-Olof Stark har själv en bred bakgrund inom IT-branschen och skolvärlden – även som kommunpolitiker.
När han för ett år sedan började sondera marknaden för e-läromedel var resultatet nedslående.
-Marknadsanalysen visade att det saknades förståelse från leverantörshåll om det ansvar som följer med att vara mjukvaruleverantör. I stora delar har också avtalstexter och licensvillkor byggt på få utfästelser och mer att leverantörerna ska göra så gott de kan, säger Sven-Olof Stark.
-Det är uppenbart att tidigare upphandlingar av e-läromedel inte täckt de behov som finns och att avtalen varit anpassade efter tryckta medier. Därför följs också vårt ramavtal med stort intresse av många kommuner i Sverige men även internationellt. Vi rör om i grytan, helt enkelt, och värnar kundnyttan.
Den upphandlade läromedelsmarknaden domineras sedan många år av Örebrobaserade Läromedia, som enligt egna uppgifter levererar till över 90 procent av Sveriges kommuner.
För att stimulera konkurrens höll Telge Inköp öppet i upphandlingen för respit med att ha leveransportalen för e-läromedel färdig.
-Vi ställde krav på att leverantören kunde dokumentera att den skulle fungera inom ett halvår från avtalsstart. Men i slutändan var det bara Skolon som godkändes för alla de krav vi ställde, säger Sven-Olof Stark.
Det nya Sörmlandsavtalet bygger på en ”a-del” med en beställarportal och en ”b-del” som reglerar hur läromedlen ska levereras inklusive en integrerad beställarportal.
Användare inom en kommun kan smidigt logga in och hämta hem aktuella e-läromedel – tidigare krävdes ofta separata inloggningar för olika leverantörer av studiematerial.
Tillgänglighet och servicenivåer har också höjts till en annan nivå än tidigare.
Tidigare trubbiga licenser har getts en ny utformning.
I kravställningen inkluderades att upphandlad ramavtalsleverantör ska samverka med att skapa medvetenhet hos e-läromedelsleverantörerna för att påbörja processen med att utveckla sina licensmodeller utifrån kundens behovsbild.
-Målet är en licensmodell ”pay as you use” – i likhet med IT-branschen i övrigt. I gamla avtal har man varit bunden till att betala på helårsbasis för varje elev, oavsett om hen har behov av e-läromedlet i 7 eller 18 månader. Det har också varit viktigt att licenserna inte längre är kopplade till specifika elever utan kan användas mer flexibelt, säger Sven-Olof Stark.
En viktig del i avtalet har varit att tydligt definiera vad e-läromedel är. Begreppet omfattar exempelvis uppläst text, e-böcker och digitala lösningar inom olika ämnesområden.
-Efter ett och ett halvt års upphandling har vi ett avtal som stödjer oss i att möta behoven idag och framåt, konstaterar Ulrika Jonson, IKT-pedagog på Södertälje kommuns utbildningsförvaltning som arbetat tillsammans med Telge Inköp med upphandlingen.
Sven-Olof Stark ser utvecklingsmöjligheter för många av Telge inköps övriga upphandlingar med lärdomar från hur man upphandlat e-läromedel.
-Just att framhäva kundnyttan så tydligt och verkligen gå igenom kravställning oerhört noggrant i de fall där marknaden är omogen.
-Beträffande e-läromedel är frågan vi måste ställa oss hur långt vi vågar gå i kravställning. Ökar man kraven ytterligare på tillgänglighet och servicenivåer, så kan det bli aktuellt att koppla åtaganden till viten. Men i ett första steg känns det dels väldigt bra att vi landat med ett bra avtal och att det skärper kraven på branschen att utveckla sina produkter.
Södertälje, Salem, Nykvarn, Katrineholm och Flen är de kommuner som omfattas av ramavtalet samt Telgekoncernens bolag.
Telge Inköp AB är ett kommunägt upphandlingsbolag som ansvarar för alla upphandlingar inom Södertälje kommun och de kommunägda bolagen i Telge AB.
Bolaget gör även upphandlingar för andra kommuner i Södermanlands och Stockholms län. Varor och tjänster till ett värde av cirka fyra miljarder kronor upphandlas årligen
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer