-Vi ser mycket allvarligt på det som inträffat och det är viktigt att kommunerna nu dokumenterar incidenter som varit och extra utgifter som grund för att kunna begära ersättning, säger Olof Molander, som är affärsområdeschef vid SKL Kommentus Inköpscentral.
-Det är 127 kommuner som har avtal med Tunstall via vårt ramavtal. Exakt hur många som berörts av de problem som varit vet vi ännu inte. Vi får signaler om att en del kommuner önskar häva sina kontrakt med frågor om hur man gör och vad som är juridiskt möjligt.
Med kontrakt utöver Inköpscentralens ramavtal Trygghetslarm och larmmottagning 2015 rör det sig totalt enligt Tunstall om en bit över 150 kommuner som har affärer med företaget.
En uppgradering av larmplattform gick snett för några veckor sedan och har tidvis gjort att larmkedjan inte fungerar.
Luleå kommun – en av de kommuner som nu önskar bryta sitt kontrakt med Tunstall – kopplar ett dödsfall till teknikhaveriet.
-Vi är fortfarande i en analysfas där vi arbetar med att reda ut vad som hänt och vilka effekter det fått för kommunerna och vilka de juridiska konsekvenserna kan blir. Kommunernas kontrakt är också olika där vissa kommuner har hela larmkedjan och andra har bara larmen eller larmcentralen, vilket gör det mer komplext, säger Olof Molander.
-Förutom att larmkedjan inte fungerat tidvis så kan man konstatera att kommunikationen har brustit och det har skapat en osäkerhet i kommunerna. Tunstall har nu ett ansvar att bygga upp förtroendet igen som leverantör och att verkligen säkerställa kontrollåtgärder och återrapportera till oss och kommunerna.
Enligt Tunstall fungerar larmen igen och på företagets webbplats finns en video där Kristoffer Axelsson, global chef inom Tunstall, svarar på frågor under en kunddag:
På frågan om ersättningsanspråk svarar han att företaget vill ha kontakt om den delen med alla berörda kommuner:
-Självklart ska vi vara lyhörda för det som har hänt och ta vårt ansvar i detta, säger Kristoffer Axelsson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer