
Ett nytt resultatkrav har införts i linje med ett regeringsuppdrag för 2025 att effektivisera tjänsten, som bygger på att stödja arbetssökande till utbildning eller jobb.
Matchningstjänstens uppdaterade förfrågningsunderlag innehåller nu ett kvalitetsvillkor där leverantören måste nå upp till en form av resultatmått, annars hävs aktuella avtal.
Arbetsförmedlingens bedömer att det kommer att leda till att drygt 100 avtal sägs upp.
I ett webbinarium förklarar inköpsdirektör Martin Kruse att myndigheten egentligen räknat med att tjänstens resultatbaserade ersättningsmodell skulle ha märkts tydligare med att indirekt lågpresterande leverantörer slås ut.
– Vi har sett under en tid att vi har väldigt många skickliga leverantörer med höga och fina resultat, men också att vi har leverantörer som presterar ganska låga resultat. Då känner vi att då behöver ta nästa steg i det här starka resultatfokuset som gäller för den här tjänsten, säger Martin Kruse.
Samtidigt kan modellen med upphandling enligt LOV innebära att svaga leverantörer återkommer efter att ha fått sina avtal hävda.
– Det är fullt möjligt. Man kan i stort sett alltid ansöka till den här tjänsten i och med att det är ett valfrihetssystem, säger Mikael Edin, som är strategisk inköpare på Arbetsförmedlingen.
– Sen måste vi ta i beaktning det som också ligger i ryggsäcken hos leverantören och alla delar, såväl resultatöversynen som andra delar. Så vi måste göra en helhetsbedömning utifall vi då ska godkänna leverantören eller inte.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer