Tidigare har Kammarrätten underkänt ett upplägg där Advania trädde in som ny leverantör för fyra ramavtal på it-området efter en konkurs för den ursprungliga leverantören Misco.
Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, begärde ett förhandsavgörande redan hösten 2020 och igår meddelades EU-domstolens beslut.
Domstolen fastställer ”att en ekonomisk aktör som, till följd av den ursprungliga leverantörens konkurs och upplösning, endast har övertagit leverantörens rättigheter och skyldigheter enligt ett ramavtal med en upphandlande myndighet ska anses delvis ha inträtt i den ursprungliga leverantörens ställe till följd av företagsomstruktureringar, i den mening som avses i den bestämmelsen.”
Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet ser därmed ut att slippa en ny upphandling.
EU-domstolen skriver visserligen att ny leverantör i regel ska anses utgöra en ändring av väsentliga villkor med krav på en ny upphandling.
Men domstolen ger utrymme för ”ett visst mått av flexibilitet” i reglernas tillämpning för att hantera extraordinära situationer som den vinnande anbudsgivarens insolvens.
Rättprocessens motpart Dustin har varnat för att en flexibel tolkning kan öppna för ”handel med ramavtal”.
På Linkedin skriver André Thomsen, upphandlings- och avtalsjurist på Statens inköpscentral, att domen utgör ett välkommet klargörande gällande vad som krävs för att en insolvent ramavtalsleverantör ska få överlåta dess ramavtal till en ny part.
”Sammanfattningsvis kan konstateras att EU-domstolen, likt generaladvokaten, går på Kammarkollegiet och Advanias linje gällande hur rekvisitet helt eller delvis inträda i leverantörens ställe ska tolkas. Ett otroligt glädjande klargörande från EU-domstolen och vi ser nu fram emot HFD:s slutliga handläggning av målet.”, skriver André Thomsen.
Upphandlingsmyndigheten konstaterar i en text på sin webbplats att förhandsavgörandet innebär att ett konkursbo kan överlåta ramavtal utan att det i sig innebär en väsentlig förändring av avtalet.
I en analys skriver advokatbyrån Cirio att leverantörer med större lugn kan genomföra företagsomstruktureringar eftersom offentliga kontrakt inte ogiltigförklaras.
(Uppdaterar med analyser av Upphandlingsmyndigheten och Cirio.)
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer