Till Sveriges Offentliga Inköpares, SOI:s, årskonferens i Gävle medverkar flera talare. En av dem är Johanna Berlin som arbetar inom den statliga forsknings- och innovationskoncernen Rise – Research Institutes of Sweden. Hon ska tala om livscykelanalyser, LCA. LCA är ett sätt att följa produkten från råvara till återvinning för att räkna fram en helhetsbild över produktens sammanlagda miljöpåverkan.
Hon menar att upphandlande myndigheter, genom att ställa krav på att en LCA genomförts på de varor och tjänster som upphandlas, kan öka kvaliteten på det som levereras. Dessutom anser hon att det skyndar på möjligheten att uppfylla FN:s hållbarhetsmål.
– Om Sveriges upphandlare börjar ställa dessa krav kommer vi att se effekter som gynnar arbetet mot FN:s hållbarhetsmål. Genom att ställa krav skaffar företag sig kunskap om sin egen värdekedja och förbättrar många mål, inte bara de rent miljömässiga.
Johanna Berlin anser att LCA är ett bra och effektivt verktyg som är enkelt att använda och ger många positiva effekter.
– Jag ser inga problem med att sätta in LCA som krav i upphandlingar. Det är först när man börjar ställa krav som fler företag kommer att ta sig an uppgiften, säger hon.
Genom att följer sin produkts värdekedja ges, enligt Johanna Berlin, viktig kunskap om vilka steg som produkten gått igenom.
– Man får en massa viktig information på köpet genom en LCA.
Hon anser vidare att LCA både främjar innovation och funktion i upphandlingar.
– LCA baseras på att man gör alla beräkningar utifrån en funktionell enhet där man beskriver funktionen, inte produkten. Använder man funktionstänkandet talar man samma språk som i en LCA. Med det synsättet går det också att ta steget vidare och ta vara på innovationskraften hos de företag som vill lämna anbud genom att fokusera på funktionen.
Johanna Berlin pekar på att LCA inte bara titta på miljöaspekter.
– Det senaste är man också tittar på sociala aspekter. Och det är enormt viktigt att inte Sveriges upphandlare köper in varor och tjänster som inte uppfyller sociala krav, säger hon och avslutar:
– Genom krav på LCA tror jag att vi kan stärka svenska företags konkurrenskraft genom att sätta fokus på kvalitet, inte pris, säger Johanna Berlin.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer