Advokat Lars Kruse, som försvarat den vårdentreprenör som nu dömts till tre års fängelse, kommenterar för SvT att ”tingsrättens bevisvärdering har klara brister, är felaktig och domen kommer överklagas”.
Försvarsadvokaterna hade yrkat på frikännanden, men domarna kan inte heller ses som en fullständig framgång för åklagarsidan.
Strafflängden på 2-3 år för de tre männen är lägre än de 5 år som åklagaren yrkade.
-Tingsrätten har ändå dömt samtliga för de trolöshetsbrott som jag väckt åtal för och kommit fram till kännbara påföljder och ett omfattande skadeståndsansvar, säger Thomas Forsberg.
Han tycker att domen har ett signalvärde för offentlig upphandling, men poängterar samtidigt att målet är mycket ovanligt.
-Det är inte så att personer som jobbar med offentlig upphandling ska känna att om jag gör misstag så kan jag hamna i fängelse och drabbas av ett högt skadestånd. I det här fallet handlar det om flagranta överträdelser med en systematik där man under lång tid otillbörligt hjälpt en specifik leverantör.
Thomas Forsberg kallar agerandet – med omfattande läckage av information under anbudstiden – för bland det värsta han sett inom korruption.
-Det är så vida över de gränser som finns så jag hade blivit förvånad om man kommit till en annan bedömning straffrättsligt. Jag hoppas att det har en brottspreventiv effektiv utifrån att det är stora skattemedel som hanteras och att det är ett stort ansvar förknippat med att jobba med offentlig upphandling.
-Det är brottslighet som sker i lönndom genom hemliga chatforum och som är svårupptäckt. Men i det sammanhanget kan jag känna glädja över att leva i ett land som har en offentlighetsprincip och med journalister som gräver fram missförhållanden, vilket varit fallet i just i den här historien.
Åklagaren hyllar även arbetet inom Polisens nationella antikorruptionsgrupp vid Noa:
-En viktig insats har gjorts av flera skickliga, specialutbildade poliser för att säkra bevisning och där vi kunde öppna alla datorer som var aktuella. Noa gjorde ett väldigt bra jobb med en utredning som blev klar på åtta veckor från gripandet och det tror jag faktiskt är rekordsnabbt, säger Thomas Forsberg.
En viktig del av de åtalades försvar har varit att lägga skulden på Region Skånes högsta ledning och att man agerat utifrån stöd från regiondirektören Alf Jönsson.
Men i en SvT-intervju säger tingsrättsdomaren Ann-Louise Roos att bevisningen inte ger något stöd för det – snarare tvärtom.
Även Alf Jönsson har kommenterat rättsprocessen för första gången med att den inte har några vinnare.
Den summeringen upprepas av Region Skånes ekonomidirektör Lars-Åke Rudin. Han pekar ändå på framgångar för regionens del.
-Jag kan konstatera att det är en fällande dom, som ska vinna laga kraft och oaktat det är skadeståndsdelen oerhört viktig för Region Skåne. Skattebetalarna drabbas därmed inte och domstolen delar också vår syn på att det var rätt att avbryta samarbetet med leverantören som vi gjorde och att koppla in en extern granskning, vilket senare ledde till en polisanmälan, säger Lars-Åke Rudin.
Kunde ni ha polisanmält ärendet tidigare?
-Jag har svårt att se att vi kunde ha agerat annorlunda än att börja med att stoppa upphandlingen och ta in en extern granskning. Då visste vi inte vad vi sedemera fick veta. Så fort vi fick signaler från PwC kring de allvarliga uppgifter som kom fram så gjordes också en polisanmälan.
-I slutändan är det ett ansvar för medarbetaren att man följer regler och lagstiftning, vilket inte skett i det här fallet. Vi ska självfallet jobba mycket med frågor kring jäv och korruption med utbildning och andra insatser, men det hjälper inte när enskilda medarbeta agerar emot regelverket, säger Lars-Åke Rudin.
Institutet mot mutors tillförordnade generalsekreterare Hayaat Ibrahim kommenterar:
-Domen visar på vikten av att offentliga upphandlingar sker under förtroendefulla former och att processen alltid kännetecknas av transparens och sakligheter. Det är särskilt viktigt för att allmänheten ska kunna förlita sig på att det är offentliga bedriver sin verksamhet med absolut hederlighet och opartiskhet.
-Detta ser vi även att domstolen lyfter fram då man i domskälen framhåller att de aktuellera ageranden har påverkat förtroendet för offentlig upphandling men även för regionen.
Kammaråklagare Thomas Forsberg har helt rätt i att domen har ett signalvärde. Som anbudsgivare är det inte ovanligt att upptäcka att upphandlingen redan från början riggats för en specifik anbudsgivare.
Hoppas att domen innebär ett minskande av dessa riggade upphandlingar.
Tyvärr tror jag inte det är slut på “riggade” upphandlingar i Region Skåne. Det pågår en upphandling just nu som är som klippt och skuren för nuvarande leverantör och trots påpekande från flera anbudsgivare ändras inte förutsättningarna för fler att lämna anbud.
Det är dessvärre svårt att veta om dessa riggade upphandlingar i Skåne enbart beror på inkompetens eller om det handlar om mutor. Tre förlorare kan dock utses,
– Patienter.
– Vårdpersonal.
– Skattebetalare.