Idag väljer flera kommuner att lägga ut drift av simanläggningen hos en extern operatör. Samtidigt väljer flera att även lägga in den simskoleverksamhet som bedrivs i anläggningen i driftsanbudet.
– Vi uppmanar alla kommuner att föra en tidig och fördjupad dialog med föreningslivet innan man startar en sådan här process. Det är viktigt att man har klart för sig vilka konsekvenser den här typen av beslut får både kort- och långsiktigt för föreningslivet och för simkunnighetsarbetet, säger Jan Olsson, generalsekreterare i Svenska Simförbundet.
I flera kommuner förlorar simklubben sin simskoleverksamhet när kommunerna väljer att lägga ut verksamheten på privata aktörer, skriver Svenska Simförbundet. I Finspång till exempel har föreningen ingen möjlighet att bedriva simskola längre och i Upplands Väsby kommun är kommunen på väg att ta simskolan från föreningen och överlåta verksamheten till en kommande driftsoperatör av simanläggningen.
– Vi ser med stor oro på att fler kommuner väljer att på olika sätt begränsa möjligheterna för simföreningarna att bedriva simskolor och annan barnverksamhet i samband med att de ändrar förutsättningarna för driften av simanläggningar, säger Jan Olsson.
Till Sveriges Radio har en politiker i Upplands Väsby sagt att de enligt lag måste låta den nya privata ägaren driva simskola. Simförbundet kommer därför under veckan att presentera sina juristers syn på saken.
– Vi kommer att presentera juridiska underlag där vi pekar på att det inte är på det här sättet som lagen om offentlig upphandling ska användas eller tolkas, säger Jan Olsson till SR.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer