Försnacka
Prata om ämnet du tänker ta upp under presentationen en tid innan. Rikta dig särskilt mot de som kan tänka sig ha invändningar, på så sätt kan du förbereda dig på vad du kan svarar. Det är också ett jättebra sätt skapa konakt med människor du annars kanske inte pratar med.
Gör ett grundligt förarbete
Förbered dig väl och ha ett bra innehåll. Du ska ha en tydlig idé som är väl beprövad, grundligt efterforskad som du övat dig på att presentera. För att få fram budskapet måste du också fokusera på själva idén. Alltför många försöker föra fram flera samtidigt. Tänk också på att skära ner på orden.
Håll gärna demo
Ha bara några få bilder när du håller presentationen, alternativt inga alls. Fördelen med bilder är att det är ett bra sätt att stärka minnet på. Är det en produkt du ska prata om, håll gärna en demo.
Max 18 minuter
Strukturera din presentation genom att dela in den i två till fyra delar och knyt några nyckelord till varje del. Tänk också på att hålla nere längden. Prata i max 18 minuter, annars kommer deltagarna inte minnas vad du sa. Gör du det för komplicerat för dig kommer det också synas på dig att du kämpar när du håller presentationen.
Öva in början och slutet
Glöm inte att öva på din presentation flera gånger, antingen på egen hand eller inför andra. Men du behöver inte kunna det ord för ord, utan lär dig början och slutet. Pröva gärna att använda bilder istället för nyckelord för att komma ihåg vad du ska säga.
Säkerhet ger entusiasm
För att bli bekväm med att hålla presentationer gäller det att kliva utanför din bekvämlighetszon genom att tala när du får tillfälle, exempelvis på möten. Ju säkrare du känner dig, desto mer entusiasm lyser igenom.
Effektivt med whiteboard
Illustrera med exempel eller bra historier, det väcker ofta folks intresse. Och titta inte på skärmen utan titta ut på åhörarna i publiken. Det är också effektivt att rita på en whiteboard under presentationen, men öva helst på det först.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer