-Det finns säkert många olika förklaringar till de avvikelser som blivit belysta i granskningen. Men oavsett om det beror på okunskap, tidsbrist, slarv eller brisande förståelse för regelverket så är det inget som vi kan acceptera., säger förvaltnngschefen Jimmy Källström i en text på Kristianstads kommuns webbplats.
-Vi kommer att jobba med internutbildningar, förtydligade rutiner och kontrollsystem för att komma tillrätta med bristerna. Det ska bli svårt att göra fel framöver.
Enligt kommunens beskrivning ledde ”avsevärda brister” i hanteringen av två ramavtal för mark- och anläggningsenteprenader fram till en bredare granskning.
-Vi hade en känsla av att det i organisationen fanns rester av en gammal kultur som handlar om att det är viktigare att få fram resultat än att alltid följa regler och att det både medvetet och omedvetet rundades en del hörn på vägen, förklarar Jimmy Källström.
”Tekniskas” granskning i samverkan med kommunens centrala upphandlinshet bygger på 15 av förvaltnignens större avtal och där brister funnits i 11. Det gäller bland annat felaktigt fakturerade priser och inköp som inte omfattas av avtal.
Slutsatsen är att tekniska förvaltningen har bristfällig avtalsföljsamhet.
-Vi har kunnat konstatera en del allvarliga brister som inte får förekomma. Det här betyder att vi kommer att gå vidare med vissa fördjupade granskningar bakåt i tiden men också att vi måste göra analyser för att blicka framåt mot kommande upphandlingar. Resultatet tyder på att föraltningen inte alltid har gjort en tillräcklig analys av vilka varor och tjänster de verkligen har behov av inför upphandlingen och där ser vi en klar förbättringspotential, säger Kristianstads kommuns nye upphanglingschef Hannes Olbers.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer