Utöver hela Danmark täcks åtta svenska län av den karta för närproducerat som Region Skåne kommer att använda.
Förutom Skåne handlar det om Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Östergötland, Halland och Västra Götaland. Med andra ord: Götaland i sin helhet med undantag för Gotland.
Livsmedel som har sitt ursprung och förädlas inom området ska nu ses som närproducerat och kan tillgodoräknas som en del av det övergripande miljömålet på minst en 70-procentig andel närproducerat eller ekologiskt av den totala livsmedelsbudgeten.
-Genom att anta en bred gummibandsdefinition kan Alliansen fortsätta minska inköpen av ekologiska livsmedel och samtidigt runda miljömålen, säger Mätta Ivarsson, Miljöpartiets gruppledare i Region Skåne.
Av regionens beslutsunderlag framgår att kostnadsökningen kan bli tio miljoner kronor per år om miljömålet uppfylls med enbart inköp av ekologiska livsmedel.
Därför befarar kritiker att ett så stort geografiskt område för närproducerat riskerar att tränga undan inköp av ekologiska livsmedel.
Miljöpartiet hänvisar till att andelen ekologiskt ökade stadigt inom Region Skåne till 47 procent för tre år sedan, men att den utvecklingen stannat av och med en minskning ifjol till 45 procent.
För Centerpartiet, som drivit frågan om en geografisk definition av närproducerade livsmedel, är det en missräkning med en så stor karta.
–Jag är oerhört glad över att regionstyrelsen har antagit en definition, även om det geografiska området är något större än vad jag från början hade tänkt. Nu har vi i alla fall något att mäta mot. Det är som om man skulle träna för att springa snabbare, men inte hade haft ett tidtagarur. Det säger sig självt att man måste kunna mäta sina resultat, säger Annette Linander, regionråd för Centerpartiet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer