Vid årsskiftet anslöt sig Hörby kommun till det inköpssamarbete som Östa Göinge och Osby haft sedan 2013.
Under våren har även Höörs kommun klivit in, och ytterligare en kommun väntas ansluta sig före sommaren, enligt Daniel Oredsson, upphandlingschef på inköpscentralen.
För att klara det ökade uppdraget växer inköpscentralen från fem till nio anställda.
– Vi har nyligen anställt en upphandlare och håller nu på att rekrytera ytterligare en upphandlare, en hållbarhetsspecialist och en inköpscontroller, säger Daniel Oredsson.
De fyra kommunerna är ungefär lika stora, vilket är en fördel, menar han.
– Ingen kommun är starkare än någon annan. Annars är det lätt hänt att de små försvinner. Vi är baserade i Östra Göinge men rör oss mellan kommunerna. Alla här på kontoret jobbar med alla fyra, säger Daniel Oredsson.
Lena Mårtensson Stenudd, kommundirektör i Hörby, är mycket nöjd över samarbetet.
När hon tillträdde i augusti 2019 fanns ingen dedikerad upphandlare, i stället köpte man in konsulttjänster.
– Vi kunde ha byggt upp egen kompetens. Men att anställa fler än en upphandlare hade vi inte mäktat med, och då blir organisationen sårbar vid sjukdomar, semestrar och så vidare. Därför hörde jag mig för om samarbete med andra kommuner, och redan i januari kunde vi kliva in i den här lösningen.
Hon ser stora fördelar med inköpscentralen.
– Nu har vi en riktig struktur som hjälper oss att upphandla rätt saker till rätt pris och som som gör att vi minskar risken att göra fel och drabbas av skadestånd. Jag ser det som en fantastiskt bra lösning, helt lysande faktiskt, säger Lena Mårtensson Stenudd.
De fyra kommunerna Östra Göinge, Osby, Hörby och Höör har sedan tidigare ett gemensamt it-driftsbolag och samverkar även på andra områden.
Inköpscentralen omfattar även tio av kommunernas bolag.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer