– Byggherren kan specificera arbetsmiljökrav i avtalen. Med reglerna följer också att de fortlöpande ska kontrollera och följa upp arbetsmiljöarbetet i byggprojektet. Tar byggherren detta ansvar finns det goda möjligheter att minska den osunda konkurrensen och förebygga arbetslivskriminalitet, säger Agneta Axelsson, ansvarig på Arbetsmiljöverket för den nya föreskriften.
Regelverket träder ikraft först 1 januari 2025 och att bestämmelserna är klara så långt i förväg motiveras av myndigheten med bygg- och anläggningsprojektens komplexitet där olika aktörer ofta arbetar inom stora, fleråriga projekt.
Den nya föreskriften bygger på att ansvar och uppgifter i arbetsmiljöarbetet görs tydligare och enklare att ta till sig, inte minst för att underlätta tidiga samarbeten i projektering och produktion.
– Det är tyvärr alltför vanligt med allvarliga olyckor, till och med dödsolyckor, i både byggnads- och anläggningsarbete. Därför är det viktigt att försöka förebygga arbetsmiljörisker så tidigt som möjligt, gärna redan under projekteringen. Vi behöver komma bort från ”löses-på-plats” eftersom det kan leda till arbetsmiljörisker för dem som ska utföra arbetet, säger Agneta Axelsson
Föreskriften ställer krav på ett metodiskt arbete för en bra arbetsmiljö och där risker hanteras i en bestämd genom att identifiera, undvika och bedöma dessa som grund för åtgärder.
Arbetet med föreskriften bygger på en stor mängd intervjuer inom branschen och omkring 1000 remissvar som hanterats under arbetets gång.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer