Idag tillåts att skattepengar används för ohållbar upphandling, utan miljökrav och utan sociala hänsyn. Det är fel anser en rad organisationer såsom Fairtrade, Miljömärkning Sverige, Naturskyddsföreningen och TCO Development.
– Tillsammans har vi lång erfarenhet av problem, myter och lösningar på upphandlingsområdet. Vi hoppas att vår rapport stimulerar både lagstiftare och upphandlare till ökade insatser, säger Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige.
I rapporten Hållbar offentlig upphandling – från retorik till praktik (pdf) granskas myter om upphandling samtidigt som det visas på brister i lagstiftningen. Slutsatserna är att reglerna bör skärpas, men också att upphandlare som vill lätt kan gå före med hållbar upphandling.
– Vi hoppas att civilminister Ardalan Shekarabi nu tar nya tag lägger fram regler som gör hållbar upphandling till vardag, säger Mikael Karlsson, miljöforskare och rådgivare på 2050 Consulting som skrivit rapporten.
Missa inte konferensen, läs mer här!
Organisationerna tar, inte oväntat, fasta på att det nya EU-regelverk som ska införas i Sverige ger möjlighet att använda tredjepartscertifiering i den offentliga upphandlingen. Till förslagen hör också att det svenska regelverket skärps så att hållbar upphandling blir tvingande och inte något som endast ”bör” ske.
Gabriella Blomgren, marknadsdirektör på TCO Development, vill att riksdag och regering tydliggör i svensk lag och i myndighetsinstruktioner att krav på tredjepartscertifiering är möjliga och önskvärda att ställa:
– Då får vi en resurseffektiv och träffsäker användning av skattemedel, säger hon.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer