Efter kraftiga kostnadsökningar och avsaknad av konkurrens vid de två senaste upphandlingarna av regional busstrafik föreslog styrelsen att Länstrafiken i Jämtlands län skulle driva en del av busstrafiken i egen regi från och med december 2018.
Det var de större linjerna, som kör till och från Östersund, som föreslogs tas över i egen regi.
– Vi ser en risk i att om vi upphandlar så som vi gjort tidigare, har vi en oro att vi landar på en så pass hög kostnadsnivå att vi måste skära ner på turer för att klara budgeten och den utvecklingen vill vi inte se, sa Thomas Hägg, vd för Länstrafiken i Jämtlands län, i samband med att förslaget lades fram 2016.
Nu blev det inget av med drift i egen regi, men verksamheten har dragits med underskott. En orsak är ett it-fel som gör att fördelningen av trafikinkomster mellan Länstrafiken Jämtland och övriga Norrlandslän har blivit fel. Dessutom gick Bussgodsverksamheten med förlust och bränslepriserna ökade mer än beräknat.
Nu ser det ljusare ut då Bussgods avvecklas under början av 2018 och genom att den senaste stora bussupphandlingen, Buss 2018, varit mer framgångsrik än tidigare försök.
– I den här upphandlingen har vi lyckats attrahera fem anbudsgivare. Trots ökade kravställningar har vi fått attraktiva priser. I och med att Region Jämtland Härjedalen fattade beslut angående Bussgods har vi lyckats minska kostnaderna med i snitt 12,8 miljoner kronor per år, det vill säga 128 miljoner kronor under avtalstiden, säger Elisabet Sjöström, styrelseordförande för Länstrafiken i Jämtlands län, som vill framföra ett stort tack till samtliga anbudsgivare.
– Det omfattande arbete de har lagt ner har medfört ett bättre avtal för länets invånare och besökare, säger hon.
Förutom 90 helt nya bussar blir det möjligt att på alla bussar ta med rullator och på bussar med bagageutrymme kan cyklar tas med.
– Trygghet och säkerhet är viktigt för oss, därför utrustas alla bussarna med hjärtstartare, integrerade bilbarnstolar och bälten på alla sittplatser. Vi förbättrar också möjligheten att resa för personer med funktionsvariationer då bussarna antingen har hiss eller ramp, säger Per-David Wennberg, vd på Länstrafiken Jämtland.
Några andra nyheter är att bussarna blir mer miljövänliga – fossilbränslefria till 100 procent samt att de utrustas med realtidsutrustning. Realtidsutrustningen gör att det i en app går att se var bussen befinner sig och att resenärer får uppdaterad trafikinformation på digitala skärmar ombord på bussen.
– Fritt wifi och usb-uttag ombord tillsammans med möjligheten att ge realtidsinformation ger oss goda förutsättningar för att kollektivtrafiken ska uppfattas som attraktiv och leda till att fler väljer att resa med oss, säger Per-David Wennberg.
Det är Nettbuss som blir utförare av regiontrafiken i kommunerna Härjedalen, Berg, Bräcke, Krokom, Strömsund och Östersund vilket innebär 67 linjer. Alla berörda bussförare kommer att erbjudas anställning hos det nya trafikföretaget. Uppdraget börjar den 9 december 2018. Trafikavtalet skrivs på tio år och den årliga ersättningen blir cirka 125 miljoner kronor.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer