En mindre ordstrid bröt ut i slutet av förra veckan angående om det är jämställda löner eller inte för offentliganställda.
Det var i en nyhetsinslag om lönesituationen för Sveriges sjuksköterskor som TCO:s ordförande Sture Nordh i fredags nämnde att "kvinnor lönediskrimineras kanske mer i den offentliga sektorn". Uttalandet skulle kunna tolkas som att det gäller generella skillnader i lön mellan män och kvinnor och inte just sjuksköterskornas situation. Det fick Sveriges Kommuner och Landsting att reagera.
Det är fel, säger förbundet, som direkt publicerade ett svar på sin webb. I svaret skriver de att den offentliga sektorn är mer jämställd lönemässigt än arbetsmarknaden i allmänhet.
– Det är därför allvarligt att Sture Nordh sprider myten att kvinnor lönediskrimineras mer i vår sektor när så inte är fallet. Kommuner och landsting arbetar mot helt jämställda löner och ser förbättringar hela tiden. Eftersom cirka 80 procent av medarbetarna inom kommuner och landsting är kvinnor tycker vi det är mycket bra, säger Britta Rundström på Sveriges Kommuner och Landsting.
De hänvisar till en rapport från SCB och Medlingsinstitutet, som uppger att kvinnors löner är 93,4 procent av männens på arbetsmarknaden i stort, men inom landstinget är siffran 95 procent och i det kommunala hela 99 procent.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer