I september 2016 beviljades Ystads och Skurups kommun gemensamt 380 000 kronor i projektstöd från Vinnova. Pengarna finansierar en förstudie för att undersöka hur kommunerna kan utveckla sitt utbud av samhällsservice och förbättra sin långsiktiga effektivitet med hjälp av innovationsupphandling.
– Projektet ger oss en möjlighet att utreda hur vi ska kunna upphandla innovativa lösningar i stället för produkter. Det är ju leverantörerna som besitter specialkompetensen så detta ska bli mycket intressant, säger Mattias Johansson, upphandlingschef i Ystads kommun.
Skurups kommun ser liknande möjligheter och intresse för innovationsupphandlingar.
– Vi vill utveckla den kommunala förvaltningen i samarbete med näringslivet och ta vårt ansvar i att stötta och utveckla svenska företag. Vi kommer att göra en metodisk inventering i kommunen av vilka behov som finns av att upphandla innovativa lösningar, säger Henrik Lundblad, näringslivsstrateg i Skurups kommun.
Medlen går till en förstudie för att utröna vilka produkter och tjänster som behöver upphandlas.
Ett exempel på en innovativ lösning kan vara det läge där Skurups kommun befinner sig nu, den kommande nya skolan i Skurup eller behovet av att säkerställa att också äldre skolor fortsätter att stimulera lärare och elever.
– Hur kan vi upphandla varor och tjänster som möter dessa behov och utmaningar för att säkerställa att vi erbjuder de mest stimulerande, pedagogiska och trygga miljöerna, säger Aleksandra Rodenkrans Hagström, förvaltningschef för skola och utbildning i Skurups kommun.
– Samarbetet med näringslivet är av stor vikt för kommunen och hela landet. Det bästa scenariot är att projektet mynnar ut i att helt nya produkter och tjänster utvecklas som har bäring på det globala sammanhanget, säger Henrik Lundblad.
I första fasen ska kommunerna belysa förutsättningarna för att göra innovationsupphandlingar utifrån deras behov och utmaningar. Den sista fasen handlar om att implementera ett arbetssätt där innovationsupphandling blir ett naturligt verktyg som kan användas.
I projektet ingår en träff som hålls den 2 maj i Ystad. Där ska Vinnova informera om finansieringsmöjligheter och ge råd kring innovation i offentlig sektor.
Catharina Piper från Ystads Näringslivsråd och Advokatfirman Lindahl kommer att berätta hur man genom innovationsupphandling kan stimulera näringslivet.
Niklas Tideklev från Upphandlingsmyndigheten ska ge råd om inköp av innovation. Han sitter också med i projektets referensgrupp.
– Kommuner står inför stora utmaningar inom exempelvis välfärden. Innovationsupphandling kan vara ett verktyg för att hantera dessa. Om Skurup kan hitta en modell för att arbeta med innovationsupphandling borde den vara anpassningsbar för de flesta svenska kommuner. Vi vill hjälpa till att sprida den, säger Niklas Tideklev.
De som deltar i projektet är upphandlare samt representanter från flera olika förvaltningar från de två kommunerna. Referensgruppen bistår projektet med synpunkter, idéer och tankar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer