Det var i mitten av september som Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet annonserade fyra upphandlingar avseende hotelltjänster.
Den utvärderingsmodell som kommer att användas har kriterier som ger fördelar för de hotell som under en eventuell avtalsperiod erbjuder flera rum som har en bra tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Kriterier finns också gällande miljö för att bidra till de mål som beskrivs i den Nationella upphandlingsstrategin.
Tanken var att anbudstiden skulle gå ut på måndag, den 24 oktober. Nu blev det inte så. Anbudstiden har flyttas fram en vecka. Anledningen?
Ett av de tekniska kraven i kvalitetskategori 4 (pdf), där de flesta hotell återfinns, orsakade protester. En av de presumtiva anbudsgivarna, Scandic Hotels, gick i taket över kravet att det i badrummet skulle finnas engångsartiklar som till exempel duschmössa, nagelfil och bomullstops.
Scandic ställde sig undrande till behovet av engångsartiklar och ställde en fråga inför anbudsgivningen:
“Som en del i vårt miljöarbete fasades denna typ av artiklar ut från hela vår hotellkedja för länge sedan då de har en tydlig negativ miljöpåverkan, både i form av väldigt kort livscykel och plastförpackningar som dessa ofta ligger i. Vi kan heller inte utläsa ur VISITAS krav och kriterier för stjärnklassificering att detta är ett krav för fyrstjärniga hotell. Att ha detta krav i ett ramavtal med väldigt många myndigheter och övernattningar innebär en stor miljöpåverkan. Anser ni att detta är ett rimligt krav ur miljösynpunkt?”
Svaret: “Statens inköpscentral utför en förstudie före varje upphandling. I förstudien, som publiceras på avropa.se, behandlas bl.a. miljö och hållbarhet i syfte att Statens inköpscentral ska få insyn i den aktuella branschen och få möjlighet att ställa adekvata krav och kriterier. Statens inköpscentral kan inte, efter den genomförda förstudien, se att toalettartiklar enligt ställt krav skulle ha någon större miljöpåverkan sett i relation till ett hotells verksamhets miljöpåverkan i helhet.
Som framkommer av punkten 1.4.2 Information om upphandlingen i det publicerade förfrågningsunderlaget har Statens inköpscentral utgått från delar av VISITAS krav och kriterier för stjärnklassificering när kvalitetskategorierna definierats. Vidare framgår av den publicerade förstudien att Statens inköpscentral har valt att inte använda stjärnklassificeringen i enlighet med VISITAS krav och kriterier rent av. Statens inköpscentral har ställt krav och kriterier efter de synpunkter som kommit in under förstudien.
Kravet kvarstår därför.”
Nu tog saker fart.
Scandic hade fått miljömärkningen Svanen att uppmärksamma kravet. Anna Norberg på Miljömärkning Sverige ombads att kommentera kravet i upphandlingen till Upphandling24:
– Att kräva duschmössor och nagelfil i vartenda badrum är definitivt ett steg bakåt för miljön. Det är högst beklagligt att Statens inköpscentral kräver engångsartiklar i hotellbadrummen i sin upphandling. Det känns väldigt omodernt, de borde i stället styra bort från resursslöseri, något som flera hotellkedjor jobbat med sedan länge. Dagens hotellgäster vill inte bidra till onödig konsumtion genom att använda massa engångsartiklar, säger Anna Norberg, projektledare för upphandling på Svanen.
Scandic Hotels skrev också en kompletterande fråga till Statens inköpscentral med formuleringen: “”För oss på Scandic så innebär miljöarbetet ett steg för steg-arbete där många delar bildar en helhet. När vi gick ifrån engångsartiklar så skedde det inte över en natt utan det har successivt förändrats. När vi senast gjorde en mätning så kunde vi se att processen med att utesluta engångsförpackningar ledde till en minskning med cirka 50 miljoner plastförpackningar per år. Det är ingen liten påverkan. Om vi successivt börjar återinföra engångsförpackningar så riskerar det att urholka vårt långsiktiga arbete i denna fråga.”
Även Upphandling24 hade nu ställt en rad frågor till Statens inköpscentral om detta krav och plötsligt kom en information upp i anslutning till upphandlingen. Statens inköpscentral hade då ändrat sig med orden: ”RÄTTELSE. Kvalitetskategori 4, Avsnitt 4.6 Krav på badrummet, Punkt i). Toalettartiklar (t ex duschmössa, nagelfil, bomullstops, bomullspads), kravet tas bort. Med anledning av detta förlängs anbudstiden en vecka, vilket innebär att sista anbudsdag är 2017-10-31. Sista dag för att ställa frågor är 2017-10-19 . Frågor ställda senare kommer inte att besvaras. Sista dag som Statens inköpscentral besvarar frågor är 2017-10-24.”
Vilken är anledningen till att rättelsen gjorts?
– Med anledning av inkomna frågor kring kravet på toalettartiklar så har Statens inköpscentral kontrollerat kravställningen. Det har visat sig att kravet inte ska återfinnas i kvalitetskategori 4 utan endast i kvalitetskategori 5. Eftersom kravet felaktigt kommit med i kvalitetskategori 4 har Statens inköpscentral valt att rätta underlaget så att underlaget stämmer överens mot genomförd förstudie och avropande myndigheters behov, säger Therese Klaar, ansvarig för upphandlingen på Statens inköpscentral, till Upphandling24.
– Vi är glada över att ha kunnat påverka deras skall-krav ur miljöhänsyn, säger Annie Lindelöf Kwok, Key account manager på Scandic Hotels.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer