När unga HBTQ-personer ser jobbannonser ställer de sig ofta frågan: vad får det för konsekvenser om jag söker jobbet? Medan heteronormativa personer går in med starkare självkänsla. Vår möjlighet att lyckas, eller inte lyckas, bedömer vi på tidigare erfarenheter. Om du har upplevt diskriminering förut påverkar det dina förväntningar på vad som kommer framgent.
De som upplevt mest diskriminering är yngre HBTQ-personer. Det påverkar både deras studier och yrkesval.
Vi ser till exempel att det inte är ovanligt att unga HBTQ-personer hoppar av en pågående utbildning för att de inte tror sig bli välkomnade i sitt framtida yrke. Väl på arbetsmarknaden upplever de sedan att de har färre valmöjligheter och är generellt mindre nöjda med sin karriär. Något som kanske är särskilt alarmerande eftersom arbetsplatsen också har en viktig roll i att forma positiva medmänniskor och kollegor.
Parallellt finns det grupper som tycker att ”Pride har spelat ut sin roll” och ”att HBTQ-frågorna inte är så viktiga” för ”trots allt har ju de där homosexuella det ju rätt bra ändå”. Den här forskningssammanställningen pekar bland annat på två saker. Dels att de som tror att vi nått i mål med HBTQ-arbetet har fel, dels på att det finns allvarliga brister hos arbetsmarknadens parter. Det är därför ingen underdrift att påstå att det finns utrymme för förbättring.
Arbetsmiljön är den enskilt viktigaste faktorn när kandidater söker nytt arbete. Det visar Randstad Employer Brand Research som är världens största oberoende undersökning av arbetsgivarvarumärke.
I Sverige har över 5 000 respondenter svarat på frågor om hur de upplever företag, organisationer och myndigheter liksom vad de värderar högst hos en arbetsgivare. I arbetet med att förbättra arbetsmiljön är det viktigt att inkludera HBTQ-frågorna, ur såväl den fysiska som psykosociala aspekten.
För det är inget självspelande piano. En organisations värdegrund behöver vara förankrad i såväl ledning som bland medarbetare och den skriftliga policyn ska stämma överens med den fysiska arbetsmiljön. Många är de som talar sig varma om HBTQ-frågor för att sedan obekymrat gå på toaletter som på dörren skiljer på män och kvinnor och därmed utelämnar alla transpersoner.
Att se, men samtidigt inte inse, att ett värdegrundsarbete handlar om en kombination av teori och praktik.
På Randstad har vi en mångfaldsutbildning för alla. Den innehåller både normkritik, normspel och reflektion. Vi har också inkluderat i våra ledarskapskompetenser att varje ledare ska verka för en personalsammansättning med olika insikt och bakgrund. Sedan har vi så klart toaletter för alla, oavsett kön.
Men vi har inte nått i mål än. Att arbeta med värdegrundsfrågor är inte en engångsinsats utan något som behöver göras varje dag, året runt. Det arbetet hoppas vi att fler delar och att fler myndigheter ställer krav på oss leverantörer i sina upphandlingar. Jag har aldrig sett en offentlig upphandling med krav på ett aktivt HBTQ-arbete. Vem blir först?
Martin Sjögren
Key Account Manager
Randstad Sweden Group
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer