Vinst i privata välfärdsföretag skapas genom innovationskraft och produktivitetsutveckling. Inte på bekostnad av kvalitet eller arbetsvillkor.
Det lyfter arbetsgivarorganisationen Almega fram i en ny rapport.
– Självklart pågår det produktivitetsutveckling även inom tjänstesektorn. De senaste femton åren har produktiviteten i tjänstesektorn till och med varit högre än i industrin, säger Fredrik Segerfeldt, näringspolitisk expert på Almega.
En förklaring till varför det är svårare att förstå hur produktivitetsökningar fungerar i tjänsteverksamheter än i tillverkande företag är att människor har en tendens att associera innovation med utveckling av tekniska produkter, enligt Almega.
- Innovation är så mycket mer än prylar. Hur innovativ är exempelvis inte den företagare inom rehabilitering som anställde en specialist på trafikplanering för att optimera schemaläggningen. Resultatet blev att 70 procent av behandlarnas tid lades på patienter, vilket är högre än de flesta konkurrenter inom såväl offentlig som privat vård. Dessutom utnyttjades lokalerna bättre, säger Fredrik Segerfeldt.
Skulle det här kunna vara ett fall där man först har bestämt sig för vad som är uppåt och nedåt i rymden, och därefter skriver en rapport som håller med.
Den som inte förstår hur privat sektor och konkurrensutsatt marknad driver fram innovation, kvalitet, effektivitet och besparingar har inte förstått Ricardiansk ekonomi utan lever kvar i 1700-talets merkantilism.
“Du får vad du beställer”. Kapitalism och marknadsekonomi har inte någon inbyggd moral, värdeuppfattning eller agenda. Det är upp till köparen att tala om vad den vill ha levererat och hur.
Vi har vissa grunder för inskränkningar i ren ekonomisk optimering, då det t.ex. anses rimligt med en viss riskfördelning mellan parter samt det finns vissa “tabun” i vad optimeringar får bestå av. Dessa kommer till stånd genom lagstiftning (t.ex. arbetsrättsliga regler), förordningar och (ratificerade) konventioner (t.ex. ILO:s förbud mot barnarbete). I övrigt måste du själv vara tydlig med vilken nivå att effektivitet du är villig att ge upp till förmån för “mjuka värden” som inte följer av lagar och regler.
Vinster är en grundläggande förutsättning för fungerande kvalitetsdriven konkurrens. Det är ett av de tydligaste nyckeltalen för effektivitet. Effektivitet kombineras av kunders önskemål på marknaden. Om företag inte gör åtaganden som faller kunderna i smaken kan de “rösta med fötterna” och välja en annan säljare.
Enda gången du inte har denna form av “direktdemokrati” i form av köparens fria val är vid offentliga monopol, som varken driver effektivitet eller har incitament att innovera eller tävla om kvalitet. Tvärtom har vi lagstiftning som förhindrar sådana ambitioner i form av självkostnadsprinciper, vinstförbud, samt fokus på förvaltning/vidmakthållande i stället för utveckling/förbättring.
Enda sättet att bli av med dysfunktionell offentlig förvaltning är genom att röst bort / byta ut de politiska partier som låter sådan fortgå.