Avtalet mellan Medicarrier – som ansvarar för varuförsörjningen inom Region Stockholm – och Medea om handskar slöts i början av 2021 med ett kontraktsvärde på 144 miljoner kronor.
Med olika ingångar har affären prövats i domstol.
Förvaltningsrätten i Stockholm fastslog i december 2021 (mål 21462-21) att det rörde sig om en otillåten direktupphandling men att tvingande hänsyn till ett allmänintresse motiverade att avtalet fick bestå.
Stockholms tingsrätt tog i dom i juni i år (mål T 18275-21) ställning till konkurrerande bolags skadeståndstalan och ogillade kraven.
I prövningen av upphandlingsskadeavgift efter ansökan från Konkurrensverket har nu både Förvaltningsrätten i Stockholm och Kammarrätten i Stockholm gett Medicarrier rätt och valt att inte döma ut begärd avgift på fem miljoner kronor.
Domstolarna tar hänsyn till den osäkerhet som fanns kring undersökningshandskar och om Medicarriers ramavtalsleverantörer kunde möta behoven.
Annika Berthold, vd för Medicarrier, kommenterar:
– Det är såklart mycket glädjande för Medicarrier och för vården i Stockholmsregionen att kammarrätten gör liknande bedömning som förvaltningsrätten tidigare gjort. Det vill säga att de fastställer att vi i en så här extraordinär samhällssituation kan agera när befintliga leverantörer inte klarar av att leverera kritiska produkter som är viktiga för våra patienters och vår personals liv och hälsa.
– Konkurrensverkets talan om upphandlingsskadeavgift avslås eftersom sanktionsvärdet är ringa och det inte framstår som proportionerligt att påföra en avgift i denna situation – trots att Konkurrensverket påstått att eftergift inte är juridiskt möjligt. Kammarrätten fastställer även att vi befunnit oss i en osäker situation och att det i huvudsak varit omständigheter utanför vår kontroll som legat till grund för direktupphandlingen, och att någon upphandlingsskadeavgift därför inte ska tas ut.
Annika Berthold avslutar eftertänksamt:
– Tänk om vi inte hade agerat och tecknat ett nytt avtal i den här situationen. Då hade vården kanske stått utan livsavgörande artiklar mitt under den extremt utmanande pandemin. Därför känns det extra glädjande och betryggande att kammarrätten ger oss rätt i vår bedömning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer