Under senaste budgetfullmäktige i SLL beslutades att landstinget vid upphandling ska ställa sociala krav i nivå med kollektivavtal.
Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna drev igenom beslutet med stöd av Sverigedemokraterna och ser beslutet som ett steg i rätt riktning. Miljöpartiet vill gå längre än beslutet och ställa sociala krav på leverantören och underleverantörer vid upphandling i hela färdtjänstverksamheten.
– Färdtjänsten måste fungera bättre. Både för förarna och resenärerna. Om vi ska kunna vända utvecklingen måste vi våga se bortom dagens strukturer och omorganisera färdtjänstens alla verksamheter, sa Malin Karlsson (MP) trafikpolitisk talesperson i SLL i anslutning till beslutet.
I går tog trafiknämnden ta beslut om det nuvarande avtalet kommer att förlängas till april nästa år genom att använda optionsår i avtalen. De förlängs med ett år för färdtjänsttaxi och två år för övrig färdtjänst.
Men oppositionen menar att färdtjänsten i Stockholm inte fungerar, att färdtjänstbilar kommer för sent, uteblir och resenärer får ett dåligt bemötande.
– Det är skamligt hur Alliansen sköter färdtjänsten. Det drabbar resenärerna som är beroende av den. Ingen annan grupp skulle acceptera att bli behandlad på detta vis och det ska självklart inte färdtjänstresenärerna heller behöva stå ut med, säger Malin Karlsson..
Socialdemokraterna hade förutsatt att trafiknämnden skulle ta hänsyn till det beslut som tagits i fullmäktige och Talla Alkurdi, oppositionslandstingsråd (S), såg beslutet i budgetfullmäktige som en seger för både resenärer samt för alla förare inom färdtjänsten. Nu är tongångarna en helt annan.
– Väldigt anmärkningsvärt. Vi vet att det dåliga avtalet för taxiförare gör att kvaliteten blir sämre exempelvis att de inte gärna tar färdtjänstuppdrag. Då ska man inte förlänga avtalet med ett år, säger Talla Alkurdi till Dagens Nyheter.
Hon menar att trafikförvaltningens underlag visar att det juridiskt gått att genomföra en ny upphandling.
Det håller trafiklandstingsrådet, Kristoffer Tamsons (M), inte med om och säger till Dagens Nyheter att trafiknämnden redan beslutat om en ny upphandling, men att den kommer att ta tid eftersom det ska ställas en rad krav i den upphandlingen. Kraven gäller både villkoren förare och brukare.
Han menar vidare att majoritetens beslut kommer att följas.
– Lagstiftningen har ändrats och vi följer svensk lag. Det där tilläggsyrkandet i budgetfullmäktige var en politisk markering när politiken är som sämst. När det togs visste vi alla att lagen ändrats. Därför ville vi inte skriva under att-satsen, säger Kristoffer Tamsons till Dagens Nyheter.
Sista ordet är inte sagt. Efter budgetfullmäktige angav Miljöpartiet att de vill utreda för och nackdelar med att driva färdtjänsten i egen regi eller upphandling av leverantör enligt lagen om valfrihet. Till exempel kan en sammanhållen beställningscentral i egen regi kunna vara en åtgärd för att leverera en hållbar färdtjänst enligt Miljöpartiet.
– I dag har vi en monopolsituation som skapar brist på taxibilar för brukarna. Vi vill se hur vi får en verklig valfrihetsupphandling där fler aktörer kan vinna och vara med. Det är ett sätt att få en mer hållbar färdtjänst, säger Malin Karlsson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer