Åtta av tio företag som under fjolåret lämnade anbud till stat, landsting och kommuner i offentliga upphandlingar har färre än 50 anställda. Endast fyra procent var storföretag med fler än 250 personer på lönelistan.
Sett till antalet lämnade anbud stod de små företagen för 41 procent av anbuden och de stora företagen för 40 procent. Småföretagen vinner en lika stor andel, 41 procent, medan de stora företagens andel av de vunna kontrakten var marginellt lägre, 38 procent.
– Det är roligt att konstatera att små företag lämnar anbud och också vinner upphandlingar när kommuner, landsting och staten köper varor och tjänster, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.
I den årliga rapporten Siffror och fakta om offentliga upphandlingar (pdf), som i år ges ut av Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten i samarbete, finns även rikligt med information om konkurrensläget.
I genomsnitt fick de upphandlingar som annonserades under 2014 anbud från 4,5 anbudsgivare. Det är en minskning jämfört med 2013 då antalet snittade på 4,7. Det vanligaste antalet anbudsgivare var två.
Överprövningsstatistik är intressant för både små och stora anbudsgivare. Under fjolåret överprövades 7,6 procent av upphandlingarna. Upphandlande myndigheter får rätt i tre av fyra sakprövade överprövningar i förvaltningsrätt.
Vanligast är överprövningar inom sektorerna kontorsmaskiner och IT-utrustning (med cirka 13 procent överprövningar). Medicinsk utrustning och läkemedel följer därefter. Överprövningar är dubbelt så vanliga bland de upphandlingar som är styrda av EU-direktiv jämfört med dem som inte är direktivstyrda.
Andelen avbrutna upphandlingar har ökat varje år sedan 2009 för att under fjolåret nå nivån 9,1 procent.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer