Samtidigt som upphandlande myndigheter brottas med för få anbud väljer små företag att inte kämpa om de offentliga inköpen. Det framgår av Företagarnas rapport Stora upphandlingar och små företag (pdf).
– De små företagen är navet i den svenska ekonomin och det är viktigt för konkurrensen i de offentliga upphandlingarna att fler små företag kan och vill delta, poängterar Ulrica Dyrke, upphandlingsexpert på Företagarna.
Trots att tre fjärdedelar av svenska småföretag verkar inom områden där det förekommer offentlig upphandling är det endast 27 procent som deltar i sådana upphandlingar. Enligt Företagarnas nya studie, som är bygger på en Sifo-mätning, finns det några huvudorsaker till detta.
Det enskilt viktigaste skälet är att upphandlingarna är för komplicerade och tar för lång tid – 21 procent av de tillfrågade småföretagen anger detta. Det näst vanligaste svaret är att upphandlingarna är för stora, något som i snitt 15 procent anser. På Gotland avskräcks hela 44 procent av upphandlingarnas storlek.
Vid stora samordnade ramavtalsupphandlingar råder Företagarna därför upphandlarna att göra det möjligt att lägga anbud på mindre delar. Tipset är att dela upp upphandlingen – antingen geografiskt eller produktmässigt – så att även leverantörer med mindre kapacitet kan lockas.
Uppdelning gör att mindre företag kan lägga anbud på sådana delar där de har sin expertis eller sitt geografiska läge. Tänk också på att låta antalet leverantörer som antas i en ramavtalsupphandling stå i proportion till upphandlingens storlek.
Upphandlingarna måste så långt möjligt utformas på ett sätt som gör det möjligt även för mindre företag att delta. De krav som ställs får inte vara irrelevanta eller gå längre än vad som behövs för att uppnå syftet med upphandlingen.
– Gör inte förfrågningsunderlagen krångligare än nödvändigt. Bifoga checklistor som innehåller alla uppgifter som företagen ska bifoga i sitt anbud. På det sättet kan onödiga missar med ej kompletta anbud undvikas, säger Ulrica Dyrke.
Det finns även annat som kan döda småföretagarnas intresse. Hit hör krav på breda produkt- eller tjänstesortiment, stor geografisk täckning eller stort antal anställda.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer