Skatteverket har under det senaste året granskat ett femtiotal företag inom städbranschen i en särskild kontroll. Syftet har varit att ta reda på hur och när risk för svartjobb uppstår i branschen.
– Städbranschen är en bransch där det tyvärr förekommer fusk och felaktigheter, vilket är ett konkurrensproblem för alla seriösa företag, säger Pia Bergman, rikssamordnare mot grov ekonomisk brottslighet vid Skatteverket.
Enligt rapporten En ren städbransch? (pdf) har företag sysselsatt svart arbetskraft men betalat och redovisat skatt för andra, färre personer än de som verkligen utfört städuppdragen. Därigenom har företagen fått en vit fasad att visa upp.
Andra upplägg är falska kontrolluppgifter, kedjor av falska underentreprenörer där papperslösa gör jobbet, oredovisade intäkter samt att bidrag från Arbetsförmedlingen inte bokförs.
Pia Bergman lovar att Skatteverket kommer att fortsätta granska städföretag. Hon skulle vilja ha hjälp av mer stöd i lagstiftningen, exempelvis genom redovisning av arbetsgivaravgifter per individ varje månad.
– Det är också viktigt att de som köper tjänsterna tar ansvar och kontrollerar sina leverantörer, betonar hon.
Skatteverkets initiativ har fått igång debatten kring upphandling av städtjänster. Verket noterar att en del företag inte lämnar in anbud eftersom de på förhand vet att lägst pris kommer att vinna och att kontraktet kommer ges till en oseriös entreprenör.
– Att man använder sig av lägsta pris ska inte innebära att man accepterar dåliga villkor, säger civilminister Ardalan Shekarabi i en kommentar till Sveriges Radios Ekoredaktion.
Almega beräknar svartarbetet i branschen till cirka 2 miljarder kronor per år, vilket motsvarar tio procent av omsättningen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer