En extratjänst och tydligare mandat för kommunens upphandlare är två delar av nyordningen i spåren av återkommande inköpsmissar där turerna kring inköp av skolmöbler blivit något av en symbol för kommunens problem.
En revisionsrapport som presenterades nyligen lägger främst skulden på en allmän kultur inom kommunen och inte att enskilda upphandlare misslyckats.
Roland Norrman är kommunalråd för Moderaterna:
-Vi behöver göra vår upphandlingsfunktion mer beslutande och inte rådgivande. Om vi uttrycker det enkelt: inte vara tandlösa längre. För idag fungerar det som så att medarbetare ute i verksamheten kan komma till våra upphandlare, de är två för tillfället, och även om de avråder en specifik handläggning så kan upphandlingen ändå fortskrida.
För att ge upphandling ökad tyngd kommer en extra extratjänst – funktionschef för upphandling – att inrättas och det blir även en flytt från ekonomiförvaltningen till en kanslienhet som leds av biträdande kommunchef, som själv är jurist.
-På samma enhet finns vår andra kommunjurist och sammantaget blir det en markering av upphandlingens betydelse inom organisationen, säger Roland Norrman om beslutet i kommunstyrelsen häromdagen.
Upphandlingsfunktionen ges också tydliga uppdrag att undersöka avgränsningar delegationsmässigt för beställare och avropare samt att se över resurser för avtalsuppföljning och stärka utbildningen av kommunens handläggare.
Vad är bakgrunden till förändringarna?
-Att det blivit uppdagat att det skett en hel del direktupphandlingar som inte är förenliga med varken LOU eller interna bestämmelse om att allt över 100 000 ska åtminstone höras med tre leverantörer för att se vad som kan bli bäst och att det även ska in i Tendsign. Så kan vi inte ha det, anser Roland Norrman.
En revisionsrapport om inköpen inom kommunens servicekontor presenterades nyligen och blev rena chockläsningen för kommunledningen med en lång lista på delar inte konkurrensutsatts.
En av missarna är ett avtal med ett kraftbolag om underhåll av gatubelysning med en snittkostnad på 1,5 miljoner kronor per år. Granskningen har kunnat visa brister så långt tillbaka som 2003.
– När jag och driftschefen sammanställde listan tittade vi på varandra och sa ”det här kan inte vara möjligt”. Det har varit en oerhört turbulent tid och många med mig är förvånade att det gått till så här tidigare. Men vi har valt att inte lägga tid på varför det varit så här utan lagt fokus på att säkerställa att det inte sker igen, berättar Lisa Larsson, chef för Laholms kommuns servicekontor, till Helsingborgs Dagblad.
En motsvarande granskning är aktuell för övriga nämnder och förvaltningar inom kommunen.
-Vi behöver komma till ett avslut om upphandlingar som varit och är överens i kommunalrådsgruppen om att det kan vara bra med en fullständig genomlysning. Men inget beslut har fattats, säger kommunstyrelseordföranden Erling Cronqvist, Centerpartiet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer