En stor del av de enklare kirurgiska instrument, till exempel saxar och pincetter, som används på svenska sjukhus och vårdcentraler tillverkas i den pakistanska staden Sialkot. Tidigare kantades produktionen av problem såsom barnarbete, farliga arbetsmiljöer och löner långt under lagstadgad miniminivå.
Mot den bakgrunden inledde landstingen år 2010 ett samarbete för att kräva schyssta arbetsvillkor i sina upphandlingar av kirurgiska instrument. De sociala krav som ställdes har enligt Swedwatchrapporten Healthier procurement (pdf) haft effekt.
Barnarbete motverkas aktivt, lagstadgad minimilön har införts, övertiden är reglerad och den fysiska miljön har förbättrats. De undersökta fabrikerna har numera ventilation och bra belysning.
Rapportförfattaren Théo Jaekel på Swedwatch, som är en ideell förening och partipolitiskt obunden researchorganisation, säger att fallet visar att sociala krav kan bidra till förbättring:
– Vi hoppas att lärdomarna därifrån, både positiva och negativa, kommer att avspeglas i den kommande nationella upphandlingslagstiftningen.
Rapporten visar också att ett antal problem återstår. Nödvändig säkerhetsutrustning för att hantera maskiner saknas och arbetarna har dålig kunskap om sina rättigheter. Kraven har heller inte slagit igenom fullt ut i underleverantörsleden.
Det faktum att priserna stått stilla i flera år gör att de pakistanska leverantörerna har haft svårt att täcka investeringarna i bättre arbetsförhållanden:
– Ökade krav innebär ökade kostnader som måste reflekteras i priset. Det är något som både svenska importörer och upphandlare på landstingen måste ta med i beräkningen, summerar Théo Jaekel.
Swedwatchs studie, som gjorts i samarbete med British Medical Association, är finansierad av Sida.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer