För den som söker jobb med mycket specialiserad inriktning, exempelvis inom it-sektorn, blir det allt viktigare att ha en strategi för hur man arbetar med sociala medier. Många större företag använder aktivt verktyg som Linkedin i rekryteringsarbetet, inte minst i själva annonseringen där man siktar in sig på vissa kategorier med rätt profiler. Därtill kan företag använda sociala medier för att rekrytera personal som inte aktivt söker jobb för därmed att kunna bredda rekryteringsbasen.
Danska Berlingske Business har granskat detta fenomen och noterar att närmare hälften av de företag man varit i kontakt med anställt personal via sociala medier.
– Det har skett lite av ett paradigmskifte när det gäller vårt rekryteringsarbete där vi tidigare bara la upp en annons och hoppades någon skulle söka jobbet. Nu satsar vi i stället på Linkedin och får en smartare kontaktyta till kandidater som matchar vår profil, säger Hans Ubbe Ebbesen, kryteringschef på bioteknikföretaget Novo Nordisk till Berlingske Business.
För den som söker jobb är det av stor vikt att man lägger upp en stark profil på nät som Linkedin. Det betonar Misiek Piskorski, professor vid den schweiziska handelshögskolan IMB. Till Berlingske Business säger han att profilen ska innehålla inte bara alla jobb man haft utan även alla funktioner och alla resultat som man uppnått.
Dessutom är det av stor vikt att man granskar de nyckelord som finns i profilen, nyckelord som ger en precis bild av vad man vill. Här får man testa sig fram och om inte man lyckas höja sina profilvisningar med 50 procent kan det vara läga ett använda andra nyckelord. Misiek Piskorski betonar även vikten av öppenhet och inte vara allt för selektiv när det gäller inbjudningar. Han anser att detta med rekommendationer är något överdrivet. Då är det bättre att gå med i intressanta grupper som representerar de områden man vill jobba inom.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer