Så vill Sveriges Offentliga Inköpare, SOI, radikalt förändra lagstiftningen i ett kritiskt remissvar till Förenklingsutredningen.
Enligt SOI, som representerar 1500 medlemmar som på olika sätt jobbar med offentliga affärer, löser utredningen inte grundläggande problem
SOI vill följa efter den danska lagstiftningen och nyttja det handlingsutrymme som finns för upphandling under EU:s fastställda tröskelvärden, exempelvis drygt två miljoner kronor för kommuner och regioner.
Den svenska modellen med annonseringskrav över direktupphandlingsgränsen ger både ett felaktigt fokus på formalia och tar resurser från att utveckla yrkesrollen, enligt SOI.
”Om lagstiftaren menar allvar med att förbättra den offentliga upphandlingen och den offentliga affären, är det nödvändigt att gå en annan väg än vad utredningen föreslår.” framhåller SOI:s ordförande Emma Breheim (bilden) i ett 14-sidigt remissvar till den statliga utredningen.
SOI betonar att det saknas evidens för att annonsering främjar konkurrensen, men tillägger att det ibland kan vara det bästa alternativet.
En effektiv konkurrensutsättning går att klara på andra sätt, menar SOI, och levererar även förslag till färdiga lagparagrafer till utredningen:
Dels föreslås en portalparagraf:
”1 § Offentliga affärer ska ske utifrån den upphandlande myndighetens eller enhetens behov, för att säkerställa en god ekonomisk hushållning samt för att den upphandlande myndighetens mål ska kunna uppnås.”
Dels vill SOI ha en paragraf som ger rätt för upphandlande myndigheter att välja formen för konkurrensutsättning.
I SOI:s förslag till skrivning är det formulerat som att upphandlingen ska ske på marknadsmässiga villkor och specificerat med olika valmöjligheter som att minst två leverantörer tillfrågas eller att en marknadsundersökning genomförs och en leverantör tillfrågas.
Men förändringen bör inte vara villkorslös, menar SOI, och vill koppla den ökade friheten för upphandlingar mellan direktupphandlingsgräns och tröskelvärdena med att varje upphandlande myndighet måste ta fram riktlinjer för upphandlingar under EU:s tröskelbelopp.
Om inte det sker ska en organisation fortfarande vara bunden till att fortsätta annonsera sina upphandlingar över direktupphandlingsgränsen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer