Emma Breheim, ordförande SOI och inköpschef i Luleå kommun, samt Martin Magnusson, vice ordförande i SOI och upphandlingssamordnare Region Värmland, kritiserar i ett debattinlägg i Dagens Samhälle regeringen för att ha infört krångligare upphandlingsregler när de snarare behövde förenklas.
De har frågat sina medlemmar i SOI om deras upplevelse av de nya upphandlingsreglerna som trädde i kraft den 1 januari i fjol. Av svaren framgår, enligt debattörerna, att över hälften av medlemmarna menar att reglerna gjort deras arbete krångligare. Dessutom har regelverket om arbetsrättsliga villkor försvårat för deras medlemmar att göra goda affärer, menar de.
“I stället för att förenkla för de offentliga inköparna som hanterar affärer för 20 procent av BNP har regeringen försvårat vårt arbete. Att våra medlemmar, som har en genomsnittlig erfarenhet av offentliga inköp på över tio år, ger ett så kraftigt underbetyg till de nya reglerna borde mana till eftertanke”, skriver Emma Breheim och Martin Magnusson i debattinlägget.
De pekar vidare på att en knapp tredjedel av alla offentliga upphandlingar måste upphandlas enligt EU-direktiven, men att upphandlingsreglerna komplicerats mer än vad som krävs av EU och mer än vad som efterfrågas av både inköpare och leverantörer.
I debattinlägget menar de att två av tre upphandlingar kan förenklas kraftigt genom att de förslagsvis endast behöver leva upp till de allmänna principerna om icke-diskriminering, likabehandling, proportionalitet, öppenhet och ömsesidigt erkännande som finns i EU-lagstiftningen.
“I praktiken skulle det innebära att över 10 000 upphandlingar varje år kunde förenklas. Och det skulle vara i full överensstämmelse med EU-lagstiftningen då de ligger under EU:s krav på tröskelvärden”, skriver de.
Förenklingar av reglerna för offentliga inköp skulle leda till bättre affärer för både köpare och säljare. Så varför skapa regler som ger både inköparna och företagen onödigt krångliga, och därmed dyrare, affärer?
SOI hoppas nu att regeringen under 2018 ska fokusera mer på den goda affären och mindre på regler som hindrar den.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer