När årskonferensen öppnades presenterades hon från scenen för alla deltagare .
Hur känns det att bli ny ordförande?
– Det känns väldigt spännande och hedrande, säger Emma Breheim.
Hon berättar att hon fick frågan om att bli ny ordförande av valberedningen någon gång i mars.
Du fick inte så lång tid att fundera?
– Jag har varit med i SOI sedan 2007 och sett hur bra och stabil föreningen är och hur den har utvecklats de senaste åren. Jag har också följt föreningens ordförande under alla år och det har alltid varit kloka personer som jag sett upp till som har haft rollen. De har gjort så mycket positivt för föreningen och utvecklingen av de offentliga inköpen. Därför kunde jag inte säga nej. Sedan är det klart att jag först ville diskutera med familj och min arbetsgivare, men de har gett sitt godkännande, förklarar hon.
Emma Breheim har lett arbetet med den årskonferens som pågår och ser tillbaka på en dag med allt från beskrivning av SOI:s strategi, ett framträdande av civilministern Ardalan Shekarabi, ett första framträdande av Upphandlingsmyndighetens nya generaldirektör Inger Ek till historikern Gunnar Wetterberg som berättade hur mycket svensk industri har offentliga upphandlingar att tacka för sin framgång.
Ardalan Shekarabi tackade SOI för medlemmarnas arbete, men också inspiration till den kommande nationella strategi för upphandling och inköp. Inger Ek berättade om myndighetens arbete och kommenterade de fem tips som hon fått med sig i sitt nya uppdrag: Lyfta blicken, inköp är ett verktyg, flexibla regelverk, investera i kunskap och kompetens samt öppna upp.
– Jag blev lite förvånad över den sista delen i debattartikeln.
Där står: ”Slutligen vill vi uppmana civilminister Ardalan Shekarabi (S) att ge Inger Ek allt det stöd hon behöver i utvecklingen av de offentliga inköpen. Den svenska välfärden är beroende av att hon lyckas.”
– Puh, det gör inte jag ensam och det gör inte Upphandlingsmyndigheten ensam utan alla vi här. Det är ett samarbete som ska till för att det ska lyckas, säger Inger Ek.
Emma Breheim berättar att temat för årskonferensen är SOI:s strategi, något som också visades i debattartikeln i Dagens Samhälle.
– Första dagen av årskonferensen, blev som vi tänkt när vi planerade dagen. Det har varit en bra känsla i dag med bra och balanserat innehåll, något som varit viktigt för oss i arbetsgruppen. Det är också viktigt att skicka med matnyttigt till våra medlemmar. Gunnar Wetterberg, till exempel, kom in för att vi har en framtidspunkt i morgon, säger Emma Breheim.
Hon förklarar att det är svårt att planera för stämningen bland deltagarna och hur nätverksbyggandet ska fungera.
– Vi vill förbättra förutsättningarna för nätverkande och ha med inslag som gör att deltagarna hittar beröringspunkter.
Emma Breheim blir nu alltså ny ordförande, vald på två år, efter Henrik Karlsson som bara suttit i ett år och därmed valt att kliva av i förtid av tidsskäl.
– Henrik har känt att hans styrkor kommer till bättre användning i andra roller i föreningen och han kommer att sitta kvar i styrelsen och det ser jag mycket positivt på.
Vad vill du framför allt ta tag i som ny ordförande?
– I min roll som ordförande kommer jag att fortsätta bedriva det arbete som SOI har påbörjat i och med vår strategi. Personligen brinner jag för att det här vi pratar om ska också bli verkstad ute bland oss offentliga inköpare. Jag vill ge våra medlemmar bättre förutsättningar i sin vardag och jag hoppas att det budskap som SOI för fram i olika sammanhang kan uppnå det.
Vilka är det största utmaningarna?
– Jag ser inte regelverket som den stora utmaningen, även om de nya förutsättningarna kommer att påverka vår vardag. Den riktigt stora utmaningen är hur man får hela inköpsprocessen att fungera i de offentliga verksamheten. Hur får man verksamheterna att använda avtalen, hur får vi levande avtal, en aktiv uppföljning, tid för dialog och förutsättningar för goda och hållbara affärer? Sedan måste vi inse att upphandlaren inte kan göra allt. Det är viktigt att inköpsavdelningarna kompletteras med flera olika kompetenser inom upphandling och inköp och att man har en god dialog med beslutsfattare och kravställare, säger Emma Breheim.
Alla i styrelsen väljs på två år och två personer är föreslagna som nya ledamöter: Joakim Kristensson, Landstinget Blekinge, och Martin Kruse, Arbetsförmedlingen.
Egil Nylén, Umeå kommun, och Maria Hellkvist, Svenska Spel, föreslås bli omvalda. Dessa ledamöter har ett år kvar av sina två i styrelsen: Martin Magnusson, Landstinget i Värmland, Lill Sandberg, Sollentuna kommun, vice ordföranden Louise Strand, Region Skåne, Marianne Hammarström, Falu Energi och Miljö, och Roger Himmelsköld, Uppsala Universitet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer