Vinnaren var högst väntad när den årliga rankingen – som bygger på 30 000 enkätsvar från företagare – presenterades i samlad version.
Redan i våras gick Svenskt Näringsliv ut med delbetygen för upphandling med Vårgårda som bäst och ett nationellt snittbetyg på 2,7.
I totalrankingen bedöms Solna som bäst följt av Höganäs, Staffanstorp och Vårgårda.
Om fenomenet Solna säger Annika Bröms, regionchef för Stockholm på Svenskt Näringsliv:
– Näringslivet är en prioriterad fråga, och det finns en struktur som gör att alla förvaltningschefer jobbar aktivt med företagsklimatet. Det märker företagen. De får ett professionellt bemötande, man lyssnar och får rätt information.
Storstäderna har inte direkt någonting att hurra över med Stockholm som 111:a, Malmö på 172:a plats och Göteborg så långt ner som 216:e kommun.
Bäst i kategorin större städer är Helsingborg som 22:a. I Gävle finns däremot anledning till funderingar sedan kommunen halkat ner till bottenskiktet och placering 273.
Kommunalrådet Helene Åkerlind försvarar kommunen delvis med att enkäten genomfördes för ett halvår sedan.
-Sedan dess har vi satsat ännu mer på utbildningar i bemötande, vi har utökat dialogen med och besöken hos våra företagare och vi har också påbörjat arbetet med vår lokala upphandlingsenhet för en god lokal affär. Vi vill verkligen få till en förändring där företagare ska känna stolthet över att bedriva sin verksamhet i Gävle, säger Helene Åkerlind.
För tredje året i rad är norrbottniska Pajala sämst i rankningen.
Genrellt går utvecklingen åt rätt håll med en fördubblning sedan 2016 av antalet kommuner (42 ) som faller under kategorin bra.
Bästa ”klättraren” är Malung-Sälen – upp 158 hack till placering 98.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer