-Det känns fel att ett lokalt hyresbolag väljer att bortse från lokala aktörer. Tillvägagångssättet är uppseendeväckande i normala tider och ännu märkligare under en pandemi när vi lokala bolag kämpar för att kunna behålla våra anställda, kommenterar Sofie Eriksson, vd på lokala byggföretaget Eriksson & Lönn, för Vetlanda Posten.
Det kommunägda bostadsföretaget Witalabostäder räknar med att investeringen i ett nytt åttavåningshus ska kosta runt 80 miljoner kronor.
Företaget har tidigare använt de ramavtal som Sveriges allmännytta erbjuder och kommer att göra så även för den kommande investeringen, som av kommunen beskrivits som ett nytt landmärke för Vetlanda.
Lösningen gör att lokala byggföretag går miste om investeringen, där Lindbäcks bygg och JSB med bas i Piteå respektive Karlshamn istället är aktuella som ramavtalsleverantörer.
-Det blir ju en märklig hantering när kommunen säger sig vilja stötta det lokala näringslivet och sedan när man gör en upphandling för cirka 80 miljoner så väljer man att stänga dörren för alla lokala företag för att enbart erbjuda jobbet till två rikstäckande, säger Magnus Sjölyck, vd på lokala Byggbolaget.
Enligt Witalabostäder ger ramavtal den affärsmässigt bästa helhetslösningen:
-Det finns andra delar än just byggkostnaden, bland annat projeketeringskostnader och upphandlingskostnader, säger vd Patrik Styrbjörn till Vetlanda Posten.
Sveriges allmännytta (tidigare Sabo) vill även sätta in konkurrenssituationen i ett bredare sammanhang där organisationen i sin kamp för ett undantag från LOU hävdar nackdelar för lokala leverantörer med nuvarande lagstiftning.
-Förutom fördyringar och förseningar finns en annan viktig aspekt med LOU:s nackdelar. Stora byggföretag har resurser för att formulera bra anbud och även anlita jurister för domstolsprocesser. Det gör att mindre, lokala byggföretag missgynnas, sade Sveriges allmännyttas vd Anders Nordstrand vid ett webbinarium nyligen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer