Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Ser ljuset i LOU-tunneln

LOU-missnöjet är kompakt bland de kommunala bostadsföretagen. Nu hoppas branschorganisationen Sveriges allmännytta få stöd för kravet om undantag sedan en statlig utredning pekat på ekonomiska nackdelar med lagstiftningen.

| 2020-12-15
Anders Nordstrand, och Jonas Högset, Sveriges allmännytta.

-Nu bör regeringen tillsätta en ny utredning som ges ett huvuduppdrag om framtiden för allmännyttan med att slippa LOU som ett alternativ, säger Jonas Högset, som är chef för Sveriges allmännyttas avdelning för fastighet och boende.

Vilka problem ser ni med LOU?

-Att det leder till fördyrningar och förseningar som hämmar byggprojekt i allmännyttan. Vår erfarenhet är att LOU fungerar som en pålaga och inte bidrar till någonting annat än kostnadsökningar, onödig administration och en rädsla för överprövningar.

En viss besvikelse över att den statliga så kallade typhusutredningen saknar ”skarpa förslag” kan skönjas i kommentarer från allmännyttans företrädare.

Men just på LOU-området var det inte utredningens uppgift, påpekar Jonas Högset.

-För oss är det fantastiskt att bara ha fått den delen analyserad och svart på vitt att LOU ger företagsekonomiska nackdelar, jämfört med privata bolag. Det är en skillnad mot tidigare där det varit mycket tyckande i de här frågorna.

Vad vill ni se istället för LOU?

-Vi tänker ingen ersättning alls. Vi verkar under allbolagen och dess bestämmelser om marknadsmässiga principer kan tillämpas på upphandlingsområdet. För oss handlar upphandling om en strategiskt oerhört viktig fråga som inte behöver kopplas LOU. Det är kunskap som måste finnas för att nå framgång i alla våra projekt, säger Jonas Högset.

Enligt Sveriges allmännyttas samlade bedömning ger LOU en fördyring med omkring tio procent, men den delen kommer att analyseras vidare.

Branschorganisationens vd Anders Nordstrand känner en stark respons från medlemsföretagens ledningar för att driva frågan om att ”slippa LOU”.

-Faktiskt tror jag aldrig att jag fått ett så enormt, positivt gensvar från vd:ar som i just denna fråga. Det har också tidigare varit en fråga om man inte kunnat prata om – det har varit självklart bland många att kommunägda företag ska omfattas av LOU.

-Förutom fördyringar och förseningar finns en annan viktig aspekt med LOU:s nackdelar. Stora byggföretag har resurser för att formulera bra anbud och även anlita jurister för domstolsprocesser. Det gör att mindre, lokala byggföretag missgynnas, säger Anders Nordstrand.

Statliga utredaren Maria Ågren presenterade sina slutsatser vid ett webinarium som anordnades av Sveriges allmännytta.

Hon konstaterar att LOU ger långa ledtider i byggprojekt och att det ”sannolikt är en företagsekonomisk nackdel” för allmännyttan.

-Vi har inte kunnat se att överklaganden är mer förekommande i byggsektorn och i de fall det sker leder det ändå till att den upphandlande enheten får rätt. Men det kan nog ändå sägas att det gör allmännyttiga bolag mer försiktiga och påverkar hur man utformar en upphandling, säger Maria Ågren.

-Det bör säga att det finns olika bilder om LOU för allmännyttan där Upphandlingsmyndigheten är mer positiv och pekar på ett lagstiftningen kan användas på ett mer utvecklat sätt. Byggföretagen ser inte heller generellt LOU som något problem och att det mer handlar om lönsamhetsöverväganden när företag inte lämnar anbud.

Läs mer: Sveriges allmännytta

Fredrik Mårtensson

fredrik@upphandling24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

8 kommentarer på "Ser ljuset i LOU-tunneln"

  1. Anders skriver:
    16 december, 2020 kl. 15:16

    Just byggbranschen är ganska hårt drabbad av korruption och jäv. Att ”slippa” använda LOU kommer sannolikt öka den problematiken. Ja, dåligt utförda upphandlingar enligt LOU är sannolikt fördyrande. Men bra och effektiva upphandlingar enligt LOU leder sannolikt till lägre priser, bättre konkurrens och mindre korruption än annars. Förslaget är: anställ fler kompetenta entreprenadupphandlare. I andra hand är alternativet att hyra in nödvändig kompetens på konsultmarknaden.

  2. Benji skriver:
    17 december, 2020 kl. 01:22

    Allmännyttan, som är finansierat av skattemedel och därmed ägs av allmänheten, ska naturligtvis följa LOU till punkt och pricka. Allt annat är helt uppåt väggarna!

    De kommunala bostadsbolagen omsätter enorma belopp årligen och att då inte behöva följa LOU, öppnar upp för ännu värre korruption än vad som idag bevisligen finns och funnits i många sådana bolag.

    Vi behöver inte mindre reglering och insyn i dessa bolag, utan tvärtom, liksom för den delen alla aktiebolag som ägs av kommun, stat och landsting. Detta särskilt som merparten dessutom inte lyder under OSL, som ytterligare minimerar all insyn.

  3. Johan Sundin skriver:
    17 december, 2020 kl. 09:02

    Håller oförbehållsamt med ovanstående inlägg. Bolagen förefaller dåligt pålästa. Med bra upphandlarkompetens finns det stora möjligheter inom ramen för LOU och det innebär också ordning och reda i en bransch som behöver just det.

  4. Po skriver:
    17 december, 2020 kl. 19:18

    Rena skämtet titta på uppdrag granskning s reportage om Göteborgs kommunala bolag, Sigtuna kommun tillsammans med PEAB en invandrarförening och en fotbollsklubb plus en Pizzeria och valaffischer med flera skandaler.
    Blir det fördyrande och förseningar så
    kan man inte skylla på LOU utan inkompetent handläggning och tjänster och gentjänster.
    Ett annat bra exempel på total bristande kontroll är Östersunds kommunala bostadsbolag och fotbollslaget ÖFK tillsammmans med PEAB.
    Listan kan göras lång. VD som köper damunderkläder på bostadsbolagets bekostnad och i ett bolag kostymer till ledningen och falska fakturor.
    Sedan har vi Haparandas fiasko med köpcentra, gymnasieskola mm.
    Nej reglera mera för att undvika korruption.
    PO

  5. Po skriver:
    17 december, 2020 kl. 19:30

    Rena skämtet instämmer helt.
    Listan kan göras lång, se Göteborg, Sigtuna, Haparanda tack uppdrag granskning. Det finns mycket mer som kan lyftas upp till ytan allt ifrån falska fakturor,
    valafficher mm.
    Östersunds kommunala bostadsbolag ska vi inte tala om.
    Nej det handlar om inkompetens, egenintressen och korruption som är problemet.
    Nej förstärk regelverket så all detta kan undvikas.

  6. Po-andersson skriver:
    17 december, 2020 kl. 19:33

    Rena skämtet instämmer helt.
    Listan kan göras lång, se Göteborg, Sigtuna, Haparanda tack uppdrag granskning. Det finns mycket mer som kan lyftas upp till ytan allt ifrån falska fakturor,
    valafficher mm.
    Östersunds kommunala bostadsbolag ska vi inte tala om.
    Nej det handlar om inkompetens, egenintressen och korruption som är problemet.
    Nej förstärk regelverket så all detta kan undvikas.

  7. Johan skriver:
    22 december, 2020 kl. 07:50

    Kommunala bostadsbolag = AB som ägs av kommunen det innebär inte att de finansieras av skatter. Kommunala bostadsbolag ska verka på samma marknad och visa samma vinster (allbolagslagen) som privata aktörer. Med LOU så letar anbudsgivarna fel i upphandlingen så de kan komma med ÄT:or, på privata marknaden vågar man inte göra på samma sätt eftersom anbudsgivarna då vet att vid nästa upphandling så kommer inte den privata aktören att anta deras anbud, medan man i LOU inte kan säga nej tack på samma sätt.
    Inte sagt att LOU är dålig i alla fall, för som ni säger så minskar nog korruptionen med den lagen.
    LOU har en nackdel och en fördel, man tvingas upphandla.

  8. T skriver:
    23 januari, 2022 kl. 13:59

    LOU har ett konkurrensrättsligt syfte i det avseendet att det offentliga tvingas konkurrensutsätta sina inköp. Detta är något positivt och tjänar som skyddsmekanism både mot korruption samt otillbörliga fördelar för offentlig konkurrensbegränsande säljverksamhet (se Konkurrenslagen).

    Att LOU inte är lika ”smidig” som rena privata avtalsrättsliga förbindelser är huvudsakligen för att principerna om transparens och likabehandling gör avtalsprocessen stelare och minskar utrymmet att anpassa avtal dynamiskt över längre tid.

    En av de största förlusterna är att det offentliga inte kan preminera och lyfta fram företag som man haft särskilt god relation till eller gott resultat av vid nästa upphandlingstillfälle, medan en privat affärsförbindelse kan fördjupas och möjliggöra partnerskap, fusion eller LEAN. Något som är i princip omöjligt för offentligt upphandlade kontrakt.

    Vill man på allvar åtgärda även denna begränsade brist, vad gäller affärsmässiga verktyg, är lösningen att helt enkelt i så hög utsträckning som möjligt låta den privata sektorn tillgodose samhällets behov istället för att inkorporera uppgifter under offentlig flagg. T.ex. genom att låta bli att dra in skattemedel för att bekosta annat än statens, kommuners och regioners kärnuppgifter me skattemedel och därefter låta allmänheten själva avgöra vad de vill lägga sina pengar på. Högre självbestämmande, valfrihet och pengar kvar i plånboken efter skatt. Men såklart en politisk fråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Rosenbad

Går längre än EU kräver

EU-valfrihet blir svenska krav sedan regeringen bestämt sig för vad en upphandlingsannons måste innehålla. Hänsyn till miljö, sociala aspekter och innovation ska annonseras enligt en promemoria.

Vill se nej till 30 motioner

Finansutskottet föreslår att riksdagen säger nej till omkring 30 motioner som handlar om offentlig upphandling. Omröstningen är planerad till den 29 mars.

Baxar undantagsförslag vidare

Trots allvarlig kritik från Konkurrensverket går regeringen vidare med förslaget om utökade möjligheter till undantag inom försvars- och säkerhetsområdet. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli.

”Ta ansvar för uttjänt IT”

Inköpare måste ta större ansvar för problemen som uttjänta IT-produkter orsakar i utsatta områden över hela världen. Det anser TCO Development som nu godkänt två insamlingsföretag som uppfyller sociala och miljömässiga krav.

Riksbanken utreder oegentligheter

Det finns misstänkta oegentligheter i relationen mellan Riksbanken och en leverantör. Efter en visselblåsning och utredning har frågat nu nått Riksbankens personalansvarsnämnd.

Tar klivet till näringslivet

Karriär

I mitten av maj lämnar Katarina Appelqvist jobbet som inköpschef i Kungsbacka för att bygga upp konsultföretaget B3 Upphandlings nysatsning på Västkusten. ”Det känns både läskigt och superhärligt när kartan inte är ritad”, säger hon.

Lediga jobb

Chef till Skolverkets inköps- och upphandlingsenhet

Upphandlare till Stockholms universitet

  • Upphandlare till Sollentuna kommun
  • Upphandlingscontroller till Uppsala universitet
  • Upphandlingsrådgivare till Riksbanken
  • Senior upphandlare med inriktning IT till statens inköpscentral
  • Förvaltare till Statens inköpscentral
  • Upphandlare till Norrköpings kommun
  • Strateg – försörjningsberedskap Region Gotland
  • Upphandlingskoordinator till Sollentuna kommun
  • SVT söker strategisk inköpare
  • Strategisk upphandlare till Jämtkraft
ANNONS FRÅN AFF

”Aff är det givna alternativet”

Aff har revolutionerat avtal och upphandlingar för tjänsteentreprenader. ”Nyckeln till framgång är att branschens parter tillsammans står bakom Aff”, säger advokaten Pehr Jacobson

Senaste nyheterna

Går längre än EU kräverGår längre än EU kräver
Vill se nej till 30 motionerVill se nej till 30 motioner
Baxar undantagsförslag vidareBaxar undantagsförslag vidare
”Ta ansvar för uttjänt IT””Ta ansvar för uttjänt IT”
Riksbanken utreder oegentligheterRiksbanken utreder oegentligheter
Tar klivet till näringslivetTar klivet till näringslivet
Rundabord med sikte på ny strategiRundabord med sikte på ny strategi
Vill skingra ”Hamburg-dimman”Vill skingra ”Hamburg-dimman”
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lägg inte avtalet i byrålådan!

Likväl som du gör upphandlingar måste du jobba aktivt med uppföljningar av avtal, det är en viktig byggsten i en verksamhet och något som måste prioriteras menar Petra Rantzow, expert på avtalsförvaltning och kursledare på Upphandling24.

Senaste kommentarerna

  • Alla mot TrafikverketÄntligen händer något mot det självgoda och inkompetenta Trafikverket. Vilket annat bolag skulle försämra komforten för sina resenärer? Det räcker...
  • Sista chansen för löneenkätenHej, den publicerades de 14 februari. Läs mer här: https://upphandling24.se/sa-mycket-tjanar-upphandlare-2023/
  • Sista chansen för löneenkätenHejsan, Vecka 8 har passerat så jag undrar när årets statistik presenteras?
  • Fiskburgare i topp i jakt på matsvinnVilket utmärkt exempel på hållbarhetstänk. Bravo!
  • Sju firar tioBra jobbat, Anders!

Aktuella utbildningar

  • Kvalificerad IT-upphandlare | 29-30 mars 2023 FULLBOKAD
  • LOU på två dagar | 19-20 april 2023
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 3 maj 2023
  • Hållbar upphandling | 10 maj 2023
  • Leda upphandlingar effektivt | 11 maj 2023
  • Anbuds­utvärdering | 18 oktober 2023
  • Agil upphandling | 19 oktober 2023
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 25-26 oktober 2023
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 9 november 2023
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2023
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2023
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | Hösten 2023
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Utnyttja möjligheten att förhandla

Möjligheterna att förhandla inom offentlig upphandling är större än de flesta tror och ger oftast en bättre affär. Men det krävs kunskap i regelverket och i hur du praktiskt går till väga för att förhandla framgångsrikt. Petra Rantzow lär ut sina bästa tips.

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Vad omfattas egentligen av sekretess?
  • Dialogmöten höjer konstens kvalitet
  • Då ska ska-kraven vara uppfyllda
  • Det positiva med överprövning
  • Några betalar men ingen kan uteslutas
  • Bevis för onormalt lågt pris i anbud
  • Intervallutvärderingens sista suck
  • Medvetet oförstående eller okunniga?
  • Hittade vägen till nya normer
  • Förutsättningar för prisavdrag

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »