I ett pressmeddelande riktar branschorganisationen Städbranschen Sverige skarp kritik mot upphandlingen av lokalvård.
”Sammantaget är det inte bra på någon punkt. Vi ser ideligen att lägsta pris råder, kvalitet eller kompetens värderas lågt och kontrollen av en upphandlad tjänst uteblir”, skriver organisationen.
Resultatet blir en undermålig leverans, onödiga viten, missnöjda användare, missbrukad och utnyttjad personal med orättvisa villkor, enligt Städbranschen Sverige.
En enkel kontroll av de som lämnar in anbud räcker inte, betonar branschorganisationen.
”Allt från bulvanliknande lösningar, till fasadverksamheter med underleverantörer i gråzoner är inte helt ovanliga, framför allt där lägsta pris knappt räcker till att betala rättvisa löner.”
När man valt en leverantör måste den löpande kontrollfunktionen hos beställaren vara på plats.
”Det finns inte något tillfälle där de krav som ställts i en upphandling åtföljs till alla delar, för detta krävs en kontinuerlig kontroll mellan parterna. Många leverantörer vet om det, och kalkylerar kallt med att beställaren inte kommer att kontrollera”.
Städbranschen Sverige föreslår två lösningar på problemet:
- Att upphandlarna använder branschorganisationens nyckeltal för att göra en rimlighetsbedömning av anbud.
- Att en auktorisation införs som garanterar en djupgående kontroll av verksamheter.
Instämmer helt med detta. Städbranschen är ett hett ämne och det har varit många som felat på båda sidor. Här behövs nya krafttag och att man avsätter tid för att följa upp avtalet med jämna mellanrum, vilket inte alltid finns tid avsatt för och vilket leverantörerna vet om.
Man rekommenderar en bok (innehållandes nyckeltal) som man får betala för. Om man är mån om att upphandlare gör rätt; varför lämnar Städbranchen Sverige inte ut boken som en gratis PDF?
Artikeln känns som reklam för en bok.
Välkommen till Västerås stad där man jobbar stenhårt med att få ordning på detta. Både genom väl genomförda upphandlingar men inte minst genom väl fungerande uppföljning.
Är imponerad av Västerås stads arbete med uppföljning och deras avtalsansvariga!
Gör “branschorganisationens nyckeltal” offentlig så kanske det underlättar för alla parter!
Jag är så trött på att städbranschen klagar på offentlig sektors städupphandlingar. Har de funderat över varför det är sådana problem i just denna bransch? Handlar det om att upphandlare och beställarverksamheter är särskilt inkompetenta inom just detta område eller kan det handla om något annat?
Det klagas också ofta på att offentlig sektor upphandlar städtjänster till lägsta pris. Jag har länge väntat med spänning på att städbranschen ska ge exempel eller förslag på effektiva utvärderingskriterier. Några sådana får vi tyvärr inte heller denna gång utan här framställs nyckeltal och auktorisation som lösningen, dvs faktorer som INTE kan användas för utvärdering.
Vi uppskattar engagemanget som visas i dessa kommentarer gällande vårt inlägg i debatten! Det är precis vad som behövs! Kul med goda exempel som Västerås Stad och det finns såklart många fler!
Förstår att våra Nyckeltal inte kan ställas som krav i en upphandling, det är inte vårt syfte heller. Tanken är att de ska vara ett stöd för en upphandlare att kunna avgöra rimligheten i ett anbud samt för leverantören att använda vid sin beräkning.
Vi välkomnar och söker kontakt med SKR för dialog kring samarbete, bl a kring upphandlingar, där vi öppnar för att kunna erbjuda våra Nyckeltal och andra typer av viktiga samarbeten för branschen.
Har redan etablerat samarbeten med Silf, Upphandlingsmyndigheten, Polisen, AMV, SKV mfl i samma syfte.
Hos Upphandlingsmyndigheten finns en hel del bra tips och förslag på hur man kan ställa olika krav som inte behöver landa i lägsta pris. SKV har på sin hemsida tips på hur man kontrollerar vissa krav.
Kolla där – och framförallt – kopiera inte gamla upphandlingsunderlag, de är just gamla.
Hej Mathias,
Hjälp oss upphandlare att då göra bättre lokalvårds upphandlingar genom att konkret ange vilka upphandlande myndighet har träffat rätt i sin upphandling utifrån nyckeltal, utvärdering med mera.
Jag inser att det finns mycket för alla parter att göra här. Men jag blir så trött på att det är samma gamla tjat om pris “kontra” kvalitet. Det finns ingen inneboende motsättning mellan hög kvalitet och lägstapris. Det är kraven i upphandlingen som är viktiga för kvalitén, inte valet av utvärderingskriterier. Min erfarenhet av städbranschen är dessutom att man kan räkna med en överprövning om man går på annat än just lägsta pris. Branschen skulle göra sig själv och alla andra en välgärning genom att dra ner på processandet.