Erik Slottner, civilminister med ansvar för offentlig upphandling, är en av huvudtalarna på SOI:s årskonferens i Linköping. Det konkreta i talet kan sammanfattas med att offentlig upphandling är viktigt, att korruption och brottslighet är dåligt och att det behövs mer avtalsuppföljning.
Det är lätt att få intryck att offentlig upphandling inte är Erik Slottners kärnkompetens. Han inleder talet med att berätta allt annat förutom offentlig upphandling som ingår i fögderiet. Att han under talets 20 minuter konstant läser innantill ur det manus han krampaktigt håller i förstärker det intrycket.
I brist på konkreta förslag antar jag att det som ägnas mycket tid åt i talet är sådant som Erik Slottner anser är viktigt. Om det stämmer är idéburna verksamheter högt prioriterade på departementet. Det tycks finnas en önskan att idéburna organisationer får en större andel av de offentliga kontrakten, utan att det kom några nya förslag eller åtgärder från Erik Slottner för att uppnå det.
Förenklingar tycks också ligga högt på agendan, bland annat för att underlätta för mindre företag. Erik Slottner påpekar att offentlig upphandling anses krångligt av småföretag och att trösklar för att lämna anbud måste sänkas. Det ska i sin tur leda till fler anbud och bättre konkurrens. Vägen till mindre krångel är färre och lägre krav i upphandlingarna, enligt Erik Slottner.
Korruption, oseriösa anbud och kriminella som vinner anbud måste stoppas menar ministern och framhåller att de befintliga verktygen för att stävja detta ska användas. Jag tolkar det som att ministern anser att det inte behövs några ytterligare verktyg.
En skillnad mot civilminstrar från tidigare regeringar går att skönja i talet. Att upphandlare ska lösa allehanda samhällsproblem och samtidigt förse verksamheten med rätt varor och tjänster ser ministern som ett potentiellt problem.
Samtidigt lägger han kanske indirekt en ny sten på upphandlarens börda när han målar upp en ny betydelse för offentlig upphandling: Upphandlare spelar stor en roll för medborgarnas förtroende för folkvalda och offentliga verksamheter. Att skapa förtroende hos allmänheten för kommuner, regioner, stat och även politiker kan kanske bli en ytterligare uppgift för Sveriges upphandlare.
Erik Slottner avslutar med att ge en insyn i de förhandlingar kring upphandling som pågår under Sveriges ordförandeskap för EU:s ministerråd. Det diskuteras nya lagförslag för att utesluta icke-önskvärda företag från offentlig upphandling samt även hur eller om företag från vissa länder utanför EU ska uteslutas eller försvåras att vinna anbud. Diskussionen pågår enligt Erik Slottner även om det ska bli obligatoriskt att använda miljökrav eller till och med att det i lag ska anges vilken vikt ett visst miljökrav ska ha. Det torde gå stick i stäv med Erik Slottner önskan om färre och lägre krav.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer