Stockholms stad tillstyrker innovationsvänlig upphandling – alltså upphandlingar som genomförs så att nya innovativa lösningar inte utestängs eller missgynnas. Fast inte utan invändningar:
– Det måste alltid vara den upphandlande enheten som avgör vilka behov som ska stå i centrum vid en upphandling, poängterar borgarrådet Sten Nordin.
För sin del hade han gärna sett tydligare fokus på utvecklingen inom kommunal verksamhet. Innovationsupphandlingsutredningen (SOU:2010:56) handlar, anser han, alltför mycket om situationer där en teknisk lösning ligger till grund för det innovativa. Tjänsteinnovationer är något som sker stegvis i en kontinuerlig utvecklingsprocess.
– Kommuner ägnar sig redan idag åt innovationsvänliga upphandlingar inom till exempel inom omsorg och skola.
Kammarkollegiet säger också ja. Precis som Konkurrensverket anser man dock att det inte bör lagstiftas om förkommersiell upphandling. Det bedöms som möjligt att genomföra innovationsvänliga upphandlingar inom ramen för gällande regelverk.
Funktionsupphandling, upphandling genom konkurrenspräglad dialog eller förhandlad upphandling kan enligt verkets remissvar vara innovationsfrämjande. Liksom det förhållandet att man tillåter alternativa anbud.
Varken Stockholms stad eller Kammarkollegiet gillar ett av utredningens delförslag. Båda anser att det vore olyckligt att ge Vinnova i uppdrag att skapa ytterligare en databas med upphandlingsannonser.
– Dessa annonser borde kunna inordnas i någon av de redan existerande databaserna, summerar Sten Nordin.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer