Det är åklagarens bild av den stora muthärva som är kopplad till Region Skånes upphandling av ett centralt ”vårdverktyg” och där rättegången mot fyra personer inleds vid Malmö tingsrätt idag.
Omfattande konversation mellan entreprenören bakom Vårdexpressen och två av medlemmarna i regionens expertgrupp för upphandlingen är en bärande del av bevisningen.
Det handlar om mejl och krypterade chatmeddelanden med särskilt täta kontakter från annonsering fram till tilldelningsbeslut, tre och en halv månader under sommaren 2018.
Fyra personer står åtalade:
Man i 35-årsåldern som är huvudman i ärendet. Vårdentreprenör bakom det it-system som tilldelades avtal med Region Skåne. I häkte sedan 3 december ifjol. Åtalad för grovt givande av muta samt anstiftan av grov trolöshet mot huvudman. Anklagas för att ha erbjudit de medåtalade olika ekonomiska förmåner som anställning och optioner i utbyte mot information som gynnade företaget under upphandlingen.
Man i 65-årsåldern och man i 50-årsåldern – i båda fallen grovt tagande av muta och grov trolöshet mot huvudman. Hade nyckelpositioner inom Region Skåne och var medlemmar i expertgruppen för it-upphandlingen. Lämnade enligt åtalet ut information som på ett avgörande sätt gynnade företaget bakom Vårdexpressen under upphandling och diskuterade parallellt framtida samarbete med företaget.
Kvinna i 60-årsåldern. Grovt tagande av muta. Närstående till den äldre av de åtalade männen med mindre inblandning i härvan än de övriga.
Region Skåne publicerade tilldelningsbeslut för Vårdexpressen 6 september 2018 och efter överprövning tecknades avtal 27 maj 2019.
Totalt bedöms både Region Skåne och Västra Götalandsregionen, som också var en del av den upphandling som leddes från Skåne, ha lidit skada med över 800 miljoner kronor.
Region Skåne annonserade upphandlingen 25 maj 2018 med 31 juli som sista anbudsdag och med några dagar mot slutet av augusti reserverade för presentation och förhandling.
Den äldre av de åtalade männen har ett omvittnat stort kontaktnät inom svensk hälso -och sjukvård med tidigare en strategisk funktion inom Region Skåne för vårdutveckling.
Enligt beskrivningar i åtalet vägde hans röst tung i frågor som togs upp i expertgruppen, som hade att ta ställning till fyra anbud.
Strömmen av meddelanden mellan honom och vårdentreprenörer – ofta i krypterade chattar – växte sig allt starkare under sommaren och med ett särskilt stort flöde under sista anbudsdagen.
Samtidigt som regionmedarbetarens framtida anställningsvillkor hos den tänkta leverantören växer fram, så blir den information kring it-upphandlingen som skickas till vårdentreprenören alltmer detaljerad. Det handlar både om prisnivåer och mer allmänna strategier.
”Genomsnitt Skåne offentliga 150 000 per enhet och månad men år 1 50 procent rabatt – bör stå i anbudet. Resten av rabatterna i förhandlingen. MEN ett genomsnitt på 110 tkr/månad som grund är bättre. Kör på det.”, lyder ett meddelande från regionstrategen under sista anbudsdagen 31 juli.
Mannen lämnar även ut konkurrenternas prissättning och strategier och när Vårdexpressen vunnit regionens gehör påbörjas en diskussion med entreprenören om hur man kan minska risken för överprövning.
I polisförhör medger strategen att han ”varit för behjälplig och dum” men försvarar sig med att inte haft något syfte att förstöra för regionen.
Den 50-årige man som åtalas för liknande informationsläckage har bemött anklagelserna annorlunda. Han uppger sig vara ovetande om den omfattande konversation med vårdentreprenören som åklagaren menar att han är bunden till genom teknisk bevisning.
Mannen hade en chefsposition inom regionen och var något av en länk till regionledningen med regiondirektör Alf Jönsson i spetsen.
Förutom alla detaljerade meddelande till vårdentreprenören föreslår han tidigt under sommaren att de ska träffas”under cover”, enligt förundersökningen.
I ett meddelande 16/7 skriver han angående en prisuppgift i anbudet: ”Japp ta med då jag tror det särskiljer er ytterligare”.
Inför den huvudåtalades presentation inför regionen av it-systemet skriver regionchefen 23/8 enligt åtalet:
”Gå inte ända in i ditt kakel idag dvs gör en riktigt tydlig markering på en prissänkning men låt det finnas en nivå till att gå ner i resterande förhandling tills i morgon.”
Efter granskning om misstänkta oegentligenheter av SvT beslutade Region Skåne 31 januari 2020 att stoppa pågående pilotprojekt med det upphandlade it-systemet och tillsätta en extern granskning.
I polisutredningen ifrågasätts varför regionen dröjde ett halvår med polisanmälan och att det riskerade att skada utredningen med svårigheter att säkra bevisning.
Enligt förundersökningen började Region Skåne i december 2019 att misstänka att det var ”något som var fel med upphandlingen” och man valde då att anlita PwC för en ”oegentlighetsutredning”. Istället för breddinförande av systemet förhandlade man fram förlängd tid för pilotprojektet.
Totalt elva rättegångsdagar har avsatts för målet i Malmö tingsrätt med idag och onsdag som de två inledande dagarna och slutpläderingar planerade till 29 april.
Åklagarsidan har varit ovanlig offensiv i kommentarerna inför rättegången och bedömt bevisläget som mycket bra med den korta utredningstiden som tecken på att förundersökningen varit lyckad.
Advokat Lars Kruse, som företräder vårdentreprenören, säger till SvT:
-Min klient kommer naturligtvis att utveckla sin ståndpunkt vid kommande rättegång. Jag tänker inte föregripa hans berättelse.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer