– Vi hoppas genom detta initiativ att vi kan lyfta affärsmöjligheter i offentlig upphandling, att avdramatisera hur det är att göra affärer med det offentliga och ge lite tips och trix på vägen, säger Magnus Johansson, expert på offentlig upphandling vid Företagarna, som företrädare över 60 000 företagare.
Drivkraften för företag att söka offentliga affärer, direktupphandling, anbudsfasen i olika delar och kontraktstiden täcks in i korta avsnitt i upphandlingsskolan där Magnus Johansson guidar ovana anbudslämnare i ämnet.
Enligt Företagarnas mätningar har endast 27 procent av medlemsföretagen deltagit i offentlig upphandling. Magnus Johansson ser en stor potential att höja den siffran.
– Budskapet från Företagarna är att vi vill att fler företag ska upptäcka möjligheterna med offentlig upphandling, inte minst ur ett småföretagsperspektiv. Vi vill att fler aktörer ska lämna anbud så att vi stärker den offentliga upphandlingens kraft för att nå sin fulla potential.
Magnus Johansson hoppas med upphandingsskolan kunna avdramatisera offentlig upphandling och slå hål på bilden att ”allting är så svårt och komplicerat”.
– Genom att ge en bild över upphandlingens olika faser hjälper vi till att förklara både hur systemet är uppbyggt, men även vad man bör tänka extra på vid anbudsförberedelser och anbudsinlämnande.
Han vurmar särskilt för direktupphandlingar som en brygga in till offentlig upphandling för mindre företag och har i debattinlägg uppmanat upphandlande parter att bli bättre på att synliggöra dessa.
– Direktupphandling är en bra möjlighet för småföretag att göra affärer med det offentliga på ett mindre formbundet sätt, för att sedan få erfarenhet och kapacitet att kunna lämna anbud även i större annonserade upphandlingar.
Många kommuner erbjuder anbuds- och upphandlingsskolor, vilket Magnus Johansson ser som goda initiativ.
– Företagarna ser dock även en vikt av att utbildning sker även från leverantörshåll, så att vi tillsammans från båda sidor kan bidra till ännu bättre offentliga affärer. Målet för båda parter är att uppnå goda offentliga affärer, som sedan kommer våra skattebetalare till gagn.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer