Det finns en risk för att den officiella statistiken inte fångar samhällsutvecklingen. Det slår Riksrevisionen fast i en färsk rapport (pdf). En övergripande strategi för hur statistik ska samlas in och bearbetas på bästa sätt efterlyses.
– Den officiella statistiken ska vara lättillgänglig, hålla hög kvalitet och gå att lita på, slår riksrevisor Claes Norgren fast.
Den officiella statistiken är en del av statens service till allmänheten och syftar till att ge en opartisk beskrivning av samhällsutvecklingen. Siffrorna används även som grund för politiska beslut och forskning.
Regeringen beslutar om vilka områden som ska täckas av officiell statistik och vilka myndigheter som ska ansvara för statistiken. Riksrevisionen menar dock att regeringen saknar en tydlig plan och ett helhetsperspektiv på hur den officiella statistiken bör utvecklas.
– Om den övergripande styrningen brister finns det en risk att systemet inte anpassas i takt med samhällsutvecklingen, att kvaliteten blir lidande och att statistiken inte produceras på det mest kostnadseffektiva sättet, säger Claes Norgren.
Enligt rapporten saknas entydig definition av vilken statistik som ska vara officiell. Regeringen har inte heller gjort det tydligt hur samordningen av statistiken ska gå till. Dessutom har olika myndigheter olika förutsättningar och resurser – något som gör att kvaliteten mellan olika statistikprodukter kan variera.
Statistik – att lita på
Åsikterna om storleken av all offentlig upphandling i Sverige varierar från 600 miljarder kronor till mer än tusen miljarder kronor. Att döma av en rapport från Riksrevisionen finns det brister också i annan offentlig statistik.
| 2015-03-24
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer