-Ett framtidsarbete som även involverar generaldirektörerna inom berörda myndigheter kommer att inledas under hösten. Utifrån det arbetet hoppas vi kunna utveckla samarbetet, säger Aslög Odmark, samordnare för myndighetssamarbetet Rörlighet i staten.
Totalt 15 små och medelstora myndigheter deltar i samarbetet med en historik där 8 myndigheter under Näringsdepartementet drog igång det hela för åtta år sedan.
-Då handlade det just om att möta ett behov av att låna in och låna ut medarbetare mellan myndigheter. Sedan har fler aktiviteter tillkommit – nätverksutbyte, ledarskapsutbildningar och mentorskapsprogram, säger Aslög Odmark.
Utlåningsmodellen är reglerad genom en överenskommelse där medarbetaren behåller anställning och lönevillkor vid sin ordinarie arbetsplats och utifrån det kan lånas ut i högst sex månader i linje med en rekommendation från Arbetsgivarverket. Mottagande myndighet betalar lönen under den period personen är utlånad.
Tidigare i år sökte exempelvis Spelinspektionen en upphandlare att låna in till myndigheten.
Ett problem med ”matchningen” är dock brist på personal att låna ut.
-Det är inte alltid som det går i lås eftersom myndigheter oftare vill låna in personal. Jurister är exempelvis en yrkesgrupp som det är stor efterfrågan på, säger Aslög Odmark.
En erfarenhet från samarbetet inom Rörlighet i staten är att de största myndigheterna kan ha svårt att dra nytta av modellen. Det gäller exempelvis behovet av platser på ledarskapsutbildningar. Flera större myndigheter har också lämnat samarbetet.
Bland deltagande mindre myndigheter ses däremot samarbetet som en resurs.
-Det gäller både möjligheterna att låna in personal och att kunna delta i ledarskapsutbildningar som blir billigare än alternativen, säger Aslög Odmark.
Vad hoppas du att höstens översyn ska leda till?
-Under mina två och ett halvt som samordnare har jag saknat en tydlig vision för hur myndigheterna vill att samarbetet långsiktigt ska utvecklas. Därför känns det bra att man nu ska diskutera de frågorna på generaldirektörsnivå.
Vilket bra initiativ, speciellt bra för små myndigheter tänker jag att snabbt kunna kompetensförstärka tillfälligt.