I dagarna är det premiär för Arbetsförmedlingens ratingsystem inom valfrihetssystemet (LOV) Kundval rusta och matcha (Krom), som numera har en dominerande roll inom svensk arbetsmarknadspolitik.
De privata utförarnas betyg enligt en fyrgradig skala ska ge vägledning till arbetssökande vid val av leverantör.
Totalt är Krom i 32 kommuner, fördelat på sex leveransområden, först ut med att sätta betyg och av redaktionens sökning framgår att två leverantörer utmärker sig med toppbetyget fyra stjärnor i flera områden. Det handlar om Arbetslivsresurs och Enrival.
Betygssystemet är en vidareutveckling av den ratingmodell som funnits i det tidigare valfrihetssystemet Stöd och matcha.
-Leverantörer ska inte bara betygssättas utifrån hur många deltagare de lyckats få ut i arbete och studier. Här vägs även deltagarnas förutsättningar in, alltså vilka chanser de har att kunna få ett arbete eller komma vidare till studier, berättar Eleni Savvidou, analytiker på Arbetsförmedlingen, i en intervju på Arbetsförmedlingens webbplats.
Betygen kommer att uppdateras varannan månad och en nyhet är att bättre eller sämre resultat kommer att ge ett snabbare genomslag i form av betygsförändring.
-Leverantörerna har efterfrågat ett sätt att mäta resultaten närmare i tid. Om de till exempel har förbättrat sitt arbetssätt vill de ju självklart att det ska synas så snart som möjligt i resultatet. Detta har vi lyssnat in och tagit hänsyn i den nya modellen, säger Eleni Savvidou.
Betyg ges när en leverantör nått upp till en viss volym av deltagare.
Totalt har Krom omkring 100 leverantörer och sedan slutet av året finns systemet i hela landet.
De leveransområden som är först att få betyg är de områden som haft tjänst längst – sedan början av 2020. Det är sex kommungrupperingar med Karlskrona, Lidköping, Oskarshamn, Trollhättan, Umeå och Västerås som ”huvudorter”.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer